Yleisurheilun lisenssijärjestelmä uudistuu - ohjeet lisenssien hankkimiseksi

18.12.2021

Lisenssiuudistus 2021 – yleisurheilurekisteristä Suomisporttiin

Yleisurheilun lisenssijärjestelmä on uudistettu syksyn 2021 aikana. Lisenssien hankinta on siirtynyt olympiakomitean hallinnoimaan Suomisport-palveluun, joka on toimintaperiaatteiltaan merkittävästi erilainen aiempaan yleisurheilurekisteri-järjestelmään nähden.

Harrastajalle tulee luoda ”sporttitili” Suomisporttiin

Jotta seura voi hankkia yleisurheilulisenssit harrastajille, tulee harrastajan itse tai huoltajan harrastajan puolesta luoda tälle Suomisport sporttili. Lisenssejä ei voi hankkia ilman sporttitilin luomista, eikä seura voi luoda sporttitilejä harrastajille näiden puolesta. Harrastaja voi myös itse ostaa lisenssin itselleen sporttitilinsä kautta.

Kilpailuihin tarvitaan lisenssi, vakuutus sisältyy alle 13v lisensseihin

Ilman yleisurheilulisenssiä ei pysty ilmoittautumaan kilpailuihin. 2010-syntyneiden ja tätä nuorempien ikäluokkien lisenssiin kuuluu myös tapaturmavakuutus, joka on voimassa harjoitus- ja kilpailutoiminnassa. Seuran on tarkoitus hankkia lisenssit kaikille 7-13-vuotiaiden yleisurheilukouluissa tai harjoitusryhmissä mukava oleville harrastajille.

Lisenssit +14v

+14v harrastajat vastaavat itse omasta vakuutusturvastaan urheiluharrastuksessa. 2009-syntyneiden ja tätä vanhempien ikäluokkien lisenssiin ei automaattisesti kuulu vakuutusta, mutta se on ostettavissa lisäpalveluna lisenssin haltijoille Suomisport-palvelun kautta. Seura hankkii lisenssit kilpailutoimintaan osallistuville +14v  harrastajille. Lisätiedot Sporttiturva vakuutuksesta.

Jäsenille, jotka eivät kuulu seuran kuukausimaksullisiin harjoitusryhmiin, lisenssi kuuluu jäsenmaksun hintaan luokissa "urheilijajäsen" ja "juniorijäsen". Mikäli jäsenluokkiin "jäsen" tai "kuntoilijajäsen", kuuluvat tarvitsevat kilpailulisenssin, heidän tulee hankkia lisenssi itse oman sporttitilinsä kautta. 

Aikuisurheilijat lisenssijärjestelmän piiriin vuoden 2023 alusta

Suomen aikuisurheiluliitto liittyi SUL lisenssijärjestelmään vuoden 2023 alusta alkaen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aikuisurheilijat tarvitsevat lisenssin ilmoittautuakseen SAUL SM-kilpailuihin tai kansallisiin kilpailuihin. 30-55-vuotiaiden sarjoihin kuuluvien urheilijoiden tulee hankkia aikuisten yleisurheilulisenssi (35€) ja 60v+ sarjoissa masters-lisenssi (25€). Voit lukea SAUL lisenssitiedotteen tästä linkistä

Ilmoittautumislinkit lisenssien hankkimiseksi

Ilmoittaudu alla olevien ilmoittautumislinkkien kautta ”tapahtumaan”, jotka on luotu harrastajien tietojen keräämiseksi lisenssien hankkimista varten. Ilmoittautumisen yhteydessä luodaan sporttitili. Jos sinulla on jo olemassa sporttitili mutta ei lisenssiä, ilmoittaudu tapahtumaan. Jos sinulla on jo voimassa kauden 2023 lisenssi,  toimenpiteitä ei tarvita. Lisenssi ei synny heti tämän ilmoittautumisen perusteella, vaan ilmoittautumistietojen mukaan seura ”nippuostona” hankkii lisenssit urheilijoille.

·        Ilmoittautuminen Lisenssit 2009 syntyneet ja vanhemmat

·        Ilmoittautuminen Lisenssit 2010–2015 aikana syntyneet

·        Ilmoittautuminen Lisenssit 2016 syntyneet ja nuoremmat

·        Ilmoittautuminen Lisenssit 1963 syntyneet ja vanhemmat

Lisenssit uusitaan vuosittain

Lisenssikausi alkaa lokakuun ensimmäisenä päivänä ja lisenssien voimassa olo päättyy syyskuun viimeisenä päivänä. Poikkeuksen muodostavat aikuisurheilujoiden lisenssit, jotka ovat voimassa kalenterivuoden. Seuran harrastajien tulee ilmoittautua yllä oleviin "lisenssitapahtumiin" lisenssikauden alussa.

Suomisportin asiakaspalvelu avustaa, mikäli sinulla on kysyttävää sporttitilin perustamisesta tai muuta tiedusteltavaa Suomisportin käyttöön liittyen.


Päivitetty 4.8.2023