Vireä kunniajäsen Eero Hosio

14.5.2021

Eero Hosio takanaan Arvo Karhapää

Eero Hosio on urheillut koko ikänsä. Nykyään Hosion näkee kisakatsomoissa ja toimitsijana, ja jos ei näe, niin ainakin kuulee. Eeron kannustuksista ovat saaneet nauttia todella monet kilpailijat vuosien saatossa. Joensuun SM-maastoissa ennen naisten neljän kilometrin kilpailua Minna Lamminen tuli pyytämään Eerolta kannustusta. Tokihan me kaikki Lammista kannustimme, ja se saattoi kuulua jopa Yleisradion TV-lähetyksessä. Sisarseuramme Vantaan Hiihtoseura on TV-kilpailuissaan nimennyt Eeron viralliseksi kannustajaksi. Kello kilkuttaen ja äänijänteitä käyttäen kannustus kyllä huomataan. Hosio on laulanut koko pitkän ikänsä, 79 vuotta tänään 14.5.2021. Muutaman kerran äitienpäivän Lusikkajuoksukin on avattu Eeron laululla. Vantaan Maratonin palautepalverissa on usemman kerran lähetetty positiivista palautetta äänekkäälle ja kannustavalle liikenteenohjaajalle.

Kannustus on ollut aina lähellä sydäntä Eerolle. Myös valmentajan roolissa on kannustus tärkeää. Hosio laskee valmentaneensa ainakin kolmeakymmentä urheilijaa uransa aikana kestävyysjuoksussa ja hiihdossa. Hosion valmennettavista urheilijoista parhaiten ovat menestyneet Riina Tolonen ja Päivi Kauppinen. Riina Tolonen juoksi Minna Lammisen (Nummela) kanssa KU-58:lle 15-vuotiaiden 4x800 metrin ”ikuisen” Suomen ennätyksen 9.24,88 1997 Kalajoella. Muut joukkueen jäsenet olivat Neppi Stenbäck ja Kerttu Airila. Riina Tolonen (nyk.Hyöky) juoksi nuorten EM-pronssia 1500 metrillä Hosion valmennuksessa vuonna 2001. Päivi Kauppinen juoksi 10000 metrillä nuorten EM-kilpailuissa kuudenneksi vuonna 1991. Kauppisen palasi juoksuradoille muutama vuosi sitten ja oli Vantaan SM-maratonilla toinen Laura Mannisen voittaessa. Omia valmennettavia on ollut 30, mutta konsultaatiota valmennuksesta on jakanut sadoille urheilijoille. Konsultointia Hosio jatkaa edelleen, Joensuussa useampikin juoksija kävi Hosion juttusilla valmennusasioista.

Tästä Hosio tuunetaan, kannustettavana Timi Malinen

Hosio on toiminut vuosia KU-58:n ja VHS:n johtokunnissa ja eri jaostoissa. Hosio on myös hankkinut seuroille paljon tukijoita ja jäseniä. Hosio on taitava ja sisukas saaman tahtonsa läpi. Minuakin Eero pyysi jo 17-vuotiaana silloiseen Tikkurilan Hiihtoseuraan ja KU-58:iin. Seuraan liityinkin 37-vuotiaana vuonna 2000, ja Vantaan Hiihtoseuraan muutama vuosi myöhemmin.

Urheilijanakin Hosio on saavuttanut paljon ja muutama sattumuskin on käynyt. Hosio voitti KU-58:n joukkueessa legendaarisen Palma-viestin, maastojuoksussa hänellä on kaksi pitkän matkan joukkuekultaa. Alajärvellä 1969 joukkuekavereina olivat Aulis Jääskeläinen ja Teuvo Hyttinen. Sotkamon helteisissä SM-maastoissa 1967 joukkuekavereina olivat Hyttinen ja Raimo Tikka. Sotkamossa oli tuona keväänä niin kuuma, että osa kilpailijoista konttasi maaliin.

-          Ovat kuulleet konttaamisesta vieläkin, kun kavereita näen, Hosio naureskelee.

Kalevan Kisoissa Hosion paras saavutus on viides sija kympillä Porissa vuonna 1967. Vuotta aiemmin Tampereen Kalevan Kisoissa kierroslasku petti pahoin. Hosio puhalteli maalissa, kun toimitsija tuli yli minuutin jälkeen sanomaan – ”Kierros vielä”. Hosio ei tuota kierrosta juossut, mutta hänellä on elinikäinen vapaalippu Ratina stadionille yleisurheilutapahtumiin.

Hiihdossa Hosio oli nuorten sarjoissa kärjen tuntumassa, mutta SM-mitaleille hän ei yltänyt. Hiihto kilpailutasolla jäi, kun Hosio muutti pääkaupunkiseudulle Nivalasta. Silloinkin oli pulaa lumesta. Hiihtovalmennus on kuitenkin ollut Eerolle aina verissä. Hiihdon parissa puuhaa riittää edelleenkin, televisioitu huippuhiihdon tapahtuma pääkaupunkiseudulla tuottaa paljon talkootöitä.

Hosio täyttää 80 vuotta 14.5 2022. Synttäreitä juhlitaan urheilumiehelle sopivasti kilpaillen 15 kilometrin maastojuoksussa, jossa päivänsankarikin on parhaat joukkuesaavutukset saanut. Kuntoilutapahtumaan tulee myös lyhyempi matka, jonka voi myös kävellä. Päivä onkin sopivasti lauantai, joten kannattaa merkitä jo nyt kalenteriin.

Onnittelut 79-vuotiaalle Eerolle!


Juha Kylänpää