Valmentajaesittely - Pekka Kelonurmi

14.12.2020

Pekka Kelonurmi Kuva: Juha Kylänpää

Pekka Kelonurmi on edustanut Kenttäurheilijat-58:aa koko ikänsä. Vuonna 1981 syntynyt Kelonurmi kisaili nuorten sarjoissa monipuolisesti jo 13-vuotiaana SM-tasolla. Yleisessä sarjassa hän kilpaili Kalevan Kisojen kymmenottelussa kuusi kertaa vuosina 1999-2008. Nykyisin Kelonurmi pitää kilpailutuntumaa yllä lähinnä heittolajeissa. Aktiiviuran paras saavutus oli Pohjoismaiden mestaruuspronssi 18-vuotiaiden kymmenottelussa. Kelonurmea valmensi aluksi isoveli Jukka Nurmi ja uran lopussa Matti Vesterinen. Valmentajien välissä Pekka otti tuntumaa valmentamiseen hoitamalla asian itse muutaman vuoden.

-        Yhtään SM-mitalia en saavuttanut, edes viestissä, mutta PM-pronssia kuitenkin.

Valmentajana SM-mitaleita on tullut sitäkin enemmän, vaikka vain Suomen mestarin valmentaja saa mitalin saavutuksesta muistoksi. Kelonurmen valmennettavat ovat tähän mennessä saavuttaneet yleisessä sarjassa yhteensä yli 30 Suomen mestaruus-kisamitalia! Kun lukuun lisätään vielä saavutetut nuorten SM-mitalit on yli 58 SM-mitalia jo saavutettu!

Kuinka moni alle nelikymppinen valmentaja on saanut yhtä paljon menestystä näin nuorena kansallisella tasolla?

Kirjoittajan yleisurheilutiedoilla ei löydy vastaavaa heti. Pieni soittokierros antoi ehdotuksen ja oikean vastauksen Kari Sinkkosesta, joka yli 30:n aikuisten SM-mitalien lisäksi valmensi myös olympiakultaa ja maailmanmestaruuden alle nelikymppisenä. Sinkkonen valmennettavia olivat Pekat, mm. maailmanmestari Pekka Päivärinta ja olympiavoittaja Pekka Vasala.

-        Vuonna 2006 aloitin valmentamisen, kun valmennuspäällikkö Janne Piispanen pyysi ottamaan ryhmän vastuulleni. Aluksi emmin haastetta, osasinhan vain kymmenottelun lajit, Kelonurmi muistelee.

Suomen mestarit seuraennätyksellä 3.14,82 Tampereella 9.7 2017. Vasemmalta Tuomas Kaukolahti, Ville Lampinen, Pekka Kelonurmi, Leo Uusimäki ja Aapo Alenius. Kuva: Olli Leino

Ensimmäiset SM-mitalit valmentajauralla Kelonurmi saavutti Keravalla 2008 14-15-vuotiaiden SM-kisoissa. Mitalit tulivat tuplana 14-vuotiaiden korkeushypyssä, kun Lauri Nogelainen voitti SM:n ja Ville Lampisen kanssa vielä joukkuekilpailun hopeaa kisojen avauspäivänä. Kymmenottelun ulkopuolisten lajien peikkokin putosi selästä Keravalla, kun Lampinen ja Tuomas Kaukolahti loikkivat joukkuehopeaa kolmiloikassa. Keravan kisojen aikana Tero Pitkämäki heitti olympiapronssia Pekingissä.

Anne-Mari Lehtiö ja Pekka Kelonurmi. Kuva:Olli Leino

-        Minulla on nykyisin kolme valmennettavaa, työ ja perhe vievät oman aikansa. Kaikki ovat olleet mukana lähes alusta asti. Kaukolahdelle olen nykyisin enemmän neuvonantaja, Lampisen valmennusvastuun jaan Ari Suhosen kanssa. Anne-Mari Lehtiön valmennuksesta vastaan yksin, vaikka hän asuukin Jyväskylässä.

Kelonurmi on ollut maajoukkueen mukana huoltajana ja eri tehtävissä. ”Hän oli joukkueen huoltajana 2017 EM-joukkuemestaruuskilpailuissa Vaasassa, kun Suomi nousi superliigaan. Vuoden 2018 voitokkaassa miesten Ruotsi-maaottelussa hän oli tekninen johtajamme”, muistelee silloinen valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

-        Kemppaisen Jorma on luottanut minuun ja ottanut mukaan maajoukkuetehtäviin, jotka ovat olleet hienoja kokemuksia ja elämyksiä valmentajaurallani.

Vuoden 2019 kesäuniversiadeissa Kelonurmi toimi yleisurheilijoiden joukkueenjohtajana.

-        Universiadit Napolissa 2019 olivat Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimmät kesäuniversiadit niin kokonaisuutena (6mitalia) kuin yleisurheilunkin (4mitalia) osalta.

Kelonurmi työskentelee tietoliikennealalla ryhmäpäällikkönä. Työ sisältää paljona palavereja ja istumista.

-        Valmennus katkaisee hyvin työputken ja siirtää ajatukset toiseen mielenkiintoiseen ja haastavaan asiaan. Työ ja harrastus tukevat hyvin toisiaan, Kelonurmi toteaa.

10-14-vuotiaiden hyppyryhmässä kalliosuojassa on ollut syksyllä tarvetta lisävalmentajalle. Kelonurmi on tarjonnut kokemustaan Tuomas Kaukolahden avuksi.

-        Onpas ollut mielenkiintoista opastaa junnuja pitkästä aikaa.

Valmentajan tilipäivä on silloin kun valmennettava nousee palkintopallille (arvo)kisoissa tai tekee ennätyksensä. Kelonurmen ensimmäinen tilipäivä oli Keravalla 2008, ja tänäkin vuonna SM-tasolla niitä on ollut ainakin viisi. Oulun Kalevan Kisoissa vuonna 2016 Kelonurmen perheessä oli valmentajien tuplatilipäivä, sillä perheeseen tuli neljä SM-valmentajamitalia mestaruuden kunniaksi, Pekalle kolme ja yksi Milla Kelonurmelle.  

-        Tärkeintä on kuitenkin saada olla yhteisellä matkalla motivoituneiden ja lahjakkaiden urheilijoiden kanssa ja jakaa heidän kanssaan niin onnistumiset kuin pettymyksetkin. Minulle valmennuksesta on tullut elämäntapa, johon kuuluu myös toimitsijatehtävät.

Pekka Kelonurmi Kuva: Juha Kylänpää

Kelonurmi on toiminut tuomaristotehtävissä Helsingin MM- ja EM-kilpailuissa vuosina 2005 ja 2012. Moniotteluiden refereenä Kelonurmi oli Tampereen 22-vuotiaden EM-kilpailuissa vuonna 2013. Urheilun todelliseksi moniottelijaksi hänet on ohjannut aktiivinen urheiluun osallistunut isä. Hannu Nurmi on KU-58:n ensimmäinen kunniapuheenjohtaja.

Kelonurmi on käynyt 3-tason valmentajatutkinnon ja 4-tason toimitsijakoulutuksen.

Nuori Suomi palkitsi Kelonurmen jo vuonna 2010 vuoden nuorisovalmentajana.

Pekka Kelonurmen valmennettavat ovat kaikki edustaneet seuraamme. Muutama on vuosien aika vaihtanut muualta seuraamme, mutta se ei ole ollut edellytys. He ovat tulleet seuraan oma-aloitteisesti.

-        Käytämme seuran välineitä seuran vuoroilla, silloin on luonnollista edustaa seuraa.

Juha Kylänpää