Urheilijaesittely – Tuomas Kaukolahti

26.3.2021

Tuomas Kaukolahti Kuva:Juha Kylänpää

Kolmiloikkaaja Tuomas Kaukolahti on edustanut seuraa koko urheilu-uransa. Kaukolahti voitti kolmiloikan Suomen mestaruuden Oulun Kalevan kisoissa 2016, lisäksi hänellä on viisi SM-hopeaa Kalevan kisoista. Vuonna 1994 syntynyt Kaukolahti saavutti ensimmäisen SM-kultansa vuonna 2008 Keravalla 14-vuotiaiden kolmiloikan joukkuekilpailussa Ville Lampisen kanssa. 

           - Kalevan kisojen mestaruus on paras saavutukseni. Tämä oli tärkeä merkkipaalu itselleni, mutta nälkää                 kuitenkin riittää isompien saavutusten tavoittelemiseen, Kaukolahti kertoo.

Tuomas Kaukolahti maaottelussa Kuva: SUL

Kansainvälisesti paras saavutus on 19-vuotiaiden EM-kilpailuiden kolmiloikan viides sija vuonna 2013. Italian Rietissä käydyssä EM-finaalissa Kristian Pulli loikki EM-hopeaa. Maaotteluissa Kaukolahti on kilpaillut Suomen väreissä kymmenen kertaa. Pohjoismaiden mestaruuden hän on voittanut 22-vuotiaissa kaksi kertaa.

                 - Rietissä hyppäsin kantapää puudutettuna. Ihme, että kykenin ennätykseeni. Arvokisat sytyttävät,                            Kaukolahti muistelee.

Nuorten sarjoissa Kaukolahti saavutti useamman SM-mitalin moniotteluissa. Kaukolahti on myös luotettava viestinviejä 4x100 ja 4x400 metrin viesteissä. Vuonna 2017 KU-58 voitti pidemmällä matkalla Suomen mestaruuden Tampereella paikallisen Pyrinnön nenän edestä. Viime syksynä pikaviestijoukkueemme alitti 42 sekuntia selvästi Kotkassa. Kaukolahti on taistelija, joka ei loppusuoran happoja jaloissa pelkää.

Kaukolahti kuuluu Suomen Urheiluliiton EM-ryhmään. Valmennusryhmässä on 33 urheilijaa. 

Kansainvälinen urheilija

Kaukolahtea valmentaa yhdysvaltalainen Nick Newman. Eri mantereella oleva valmentaja aloitti yhteistyön Kaukolahden opiskellessa Berkeleyn yliopistossa. Newman tekee ohjelmat ja saa paljon videoita Kaukolahdelta, palaute kulkee sähköisesti nykyään hyvin. Ennen opiskeluja Yhdysvalloissa Kaukolahtea valmensi Pekka Kelonurmi. Yhteistyö Kelonurmen kanssa jatkuu kuitenkin edelleen.  Kelonurmen tarkka silmä seuraa laji- ja tekniikkaharjoituksia niin Hakunilan kalliosuojassa kuin Hiekkaharjun urheilukentälläkin. 

Kaukolahti oli tämän vuoden tammi- ja helmikuun Etelä-Afrikan Stellenboschissa kilpailu- ja harjoitusmatkalla. Stellenboschissa näkyi Alankomaiden vaikutus siirtomaa-ajoilta arkkitehtuurissa ja kielessä. Kahdeksan viikon jaksolla oli tarkoitus kilpailla useampiakin kilpailuja, mutta korona-tilanteen takia kilpailut kuihtuivat yhteen. Ainoassa Etelä-Afrikan kilpailussa Kaukolahti loikki myötätuuleen 16,49. Tuulitulos jäi vain sentin ennätyksestään 16,50, joten kauden avaus on lupaava. 

                    - Minulla oli kuntopiikki heti tammikuussa, harmi että osa kisoista peruuntui. Teimme lämmössä                                  kovatehoista harjoittelua, ja pidimme kisavirettä yllä, Kaukolahti kertoi. 

                   - Kesän tavoitteena on päästä jokaisessa kilpailussa tulokseen 16,60-16,80, joka nostaisi ranking-                              sijoitusta ja avaisi ovia kovatasoisempiin kisoihin, Kaukolahti kertoo tavoitteistaan.

Etelä-Afrikassa Kaukolahti oli pituushyppääjien Kristian Bäckin ja  Kristian Pullin kanssa. Pulli suuntasi Etelä-Afrikasta Puolan EM-halleihin, jossa hyppäsi EM-pronssia ja SE:n.

                   - Veikkasin, että Pulli ottaa pronssia, mutta tuloksen arvioin alakanttiin, Kaukolahti hymähtää.

Etelä-Afrikassa suomalaisista osan ajasta harjoitteli myös Anni-Mari Korte, Viivi Lehikoinen ja Oskari Mörö. Kentällä näkyi myös paljon belgialaisia ja alankomaalaisia urheilijoita, mm. Borleen veljekset.

Korona muisti läsnäolollaan. Ulkonaliikkumiskielto oli aluksi voimassa kello 21-6  ja lopussa 23-6. Myös muita rajoituksia oli.

                  - Harjoituskausi on minullakin sujunut hyvin, odotan innolla kauden avausta.

Kauden avauksen piti olla Iranissa jo 12.4, mutta kilpailumatka peruuntui. Syynä peruuntumiseen oli alati muuttuvat koronan rajoitustoimet. Iraniin oli suunniteltu kovatasoinen kilpailu, johon oli kutsuttu kansainvälisiä urheilijoita.

                 - Verkot ovat kilpailujen suhteen vesillä nyt Eurooppaan. Toivottavasti jo toukokuussa tärppää,                                   Kaukolahti toivoo.

Urheilu, opiskelua ja osa-aikatöitä

Kaukolahti urheilee tällä hetkellä mahdollisimman ammattimaisesti priorisoiden seuraavasti: Ykkösenä urheilu, kakkosena opiskelu ja kolmantena työ ja valmennus. 

                   - Urheilu on nyt ykkösenä, muu ei saa sitä häiritä. Jos niin käy, kevennetään kohtia kaksi ja kolme,                               Kaukolahti kertoo ajankäytöstään ja kuormituksestaan.

Kaukolahti tunnetaankin tinkimättömänä harjoittelijana.

Yhdysvalloissa Kaukolahti opiskeli ravintotieteiden kandidaatiksi. Hän on jatkanut opiskeluja Suomessa Aalto-yliopistossa, kemiantekniikan kandidaatin tutkinto on suoritettu. Maisteriopinnot on aloitettu.

Osa-aikatyötä Kaukolahti tekee pääkaupunkiseudulla Ruohonjuuren myymälöissä. Työvuoroja hän ottaa urheilun ehdoilla.  

Nuoria hän ohjaa seurassamme nuoria muutamia tunteja viikossa. Lisäksi Kaukolahti pitää juoksuharjoituksia nuorille jalkapalloilijoille.

Kaukolahti Turun Kalevan kisoissa 2020 Kuva: Juha Kylänpää

Tuomas Kaukolahti

Ennätykset

Kolmiloikka 16,50 2019     

Pituus 756 (halli) 2016 

Kymmenottelu 6879 2014

Saavutukset, kolmiloikka

Suomen mestari 2016

Viisi SM-hopeaa

EM-19 viides 2013

EM-22 kymmenes 2015


Teksti : Juha Kylänpää