Urheilijaesittely – Samuel Shams

14.7.2021

Samuel Shams on tullut seuran toimintaan kuten moni muukin, Itä-Vantaan maastojen kautta. Shamsin urheilu-uran alku oli kestävyyspainotteinen, hän juoksi maastossa ja 1000 metriä ja hiihti talvisin Vantaan Hiihtoseuran väreissä. Kestävyysjuoksussa Shams oli valtakunnallisen Flying Finns-maastosarjan loppukilpailussa parhaillaan kolmas.

Nopeus- ja kimmoisuusominaisuudet olivat kuitenkin huomattavan hyvät, ja kokenut valmentaja, Rene Knape, houkutteli lahjakkaan pojan hyppylajien ja pikajuoksun pariin. Eikä turhaan, heti alkuun Shams hyppäsi ja juoksi ikäluokkiensa kaikkien aikojen parhaita tuloksia. Shamsilla on edelleen 150 metrillä hallissa voimassa oleva epävirallinen SE 11-vuotiaden sarjassa.

Nyt 17-vuotias Shams on keskittynyt entistä enemmän hiekkalaatikkolajeihin. Hän kilpailee molemmissa lajeissa. Ennätys pituudessa on 629 viime kesältä. Kolmiloikkaennätys 12,95 syntyi Eläintarhassa 13. heinäkuuta yli 30 asteen lämpötilassa, se ei ole kovin yleistä Suomessa. Kilpailijoita jäi kisasta pois kuumuuden vuoksi ja Shams hyppäsi sekakilpailun yhden samanikäisen naisen kanssa. Molemmat tekivät ennätyksensä, vaikka kuumuus varmasti vaati hiukan verojaan tiiviissä hyppytahdissa.

-        Kolmiloikka tuntuu tällä hetkellä enemmän lajiltani, mutta totta kai hyppään myös pituutta. Kyllä kesällä muutama satanenkin pitää kirmaista, ettei lähtötelineiden käyttö unohdu, Shams kertoo Eläintarhassa

-        Tämän kauden tulostavoitteeksi on asetettu 13,50, valmentaja Knape täydentää.

Shamsin harjoituspaikkoina ovat kesäisin Hakunilan ja Hiekkaharjun urheilukentät. Nyt molemmat ovat kiinni, Hakunila remontin vuoksi ja Hiekkaharju Tikkurila Festivaalien takia. On kai pakko turvautua kesälläkin kalliosuojaan, jossa Shams harjoittelee ahkerasti talvikaudella. Toinen vaihtoehto on lähteä länteen Myyrmäen upouudelle siniselle pinnalle tai turvautua naapurikuntien kenttiin. Tekniikkaa on kauden tärkeimpien kisojen alla harjoiteltava. 

Shamsilla pituuskasvu oli muutama vuosi sitten huomattavaa, toistakymmentä senttiä vuodessa. Se vaikeutti herkän lajin harjoittelua.

-        Enää ei pituutta pitäisi tulla kuin muutama sentti ennusteen mukaan, 192 sentin mittaan kasvanut Shams kertoo.

Tämän kauden tärkeimmät kilpailut käydään elokuun alussa Hyvinkäällä. 16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailut käydään vuoden 1973 Kalevan Kisojen näyttämöllä 6.-8. elokuuta. Siellä Samuel Shamsin tavoitteena on SM-mitali. Yksi SM-pronssi hänellä on jo vuodelta 2018 14-vuotaiden pituudesta. Onko nyt ensimmäisen kolmiloikkamitalin aika. SM-kilpailuiden pistesijoja hiekkalaatikolta on jo enemmän kuin yhdessä kädessä sormia. 


Teksti ja kuvat: Juha Kylänpää