Urheilijaesittely – Petri Lemmetyinen

15.2.2022

Kymmenottelija Petri Lemmetyinen on edustanut seuraa koko ikänsä. Urheilu-ura alkoi 14-vuotiaana vuonna 2003. Sen jälkeen jokaisena vuonna löytyy kilpailutuloksia, myös tänä vuonna. 33-vuotias Lemmetyinen valmistautuu juuri Kuopion SM-halleihin, jossa lajina on seitsenottelu. Lemmetyisellä on lajista edellisiltä vuosilta kaksi SM-hopeaa ja pronssia. Tänä vuonna yleinen sarja kilpailee ensi kerran SM-halleissa. Aiemmin ottelijoille on ollut omat erilliset SM-halliottelut.

Lemmetyinen, Leo Uusimäki ja Juuso Hassi Turun Kalevan Kisoissa vuonna 2020

Lemmetyisellä on kunnioitettava määrä Kalevan Kisoissa käytyjä kymmenotteluita. Vuodesta 2007 lähtien Lemmetyinen on ollut mukana vuosia 2010 ja 2018 lukuun ottamatta. Kahdesti Lemmetyinen on ollut lähellä SM-mitalia, vuonna 2013 ja 2017 hän oli neljäs. Harvoin Lemmetyisen on tarvinnut kilpailla ainoana viiskasilaisena Kalevan Kisoissa. Uran alkuaikoina Pekka Kelonurmi ja Lauri Lahti olivat mukana. Viime vuosina SM-ottelussa seurakaverina on ollut Leo Uusimäki. Uran 14. Kalevan Kisat-kymmenottelu Joensuussa on merkitty kisakalenteriin.

Ensimmäisen SM-mitalinsa, pronssia, Lemmetyinen sai 15-vuotiaana kolmiloikkaajana vuonna 2004 Vetelissä. Seuraavana vuonna Lahden SM-viesteissä tuli 17-vuotiaiden viestihopeaa 4x300 metrillä ja SM-pronssia 4x100 metrillä. Joukkueissa juoksivat Lemmetyisen lisäksi Jim Antturi sekä Timo ja Sami Pyyhtiä. Ainoastaan Lemmetyisen ura jatkuu urheilijana edelleen.

Lemmetyinen voitti kuulan Helsy-halleissa, kisan kakkonen Jere Liskojärvi asettuu vastaan myös Kuopion seitsenottelussa

Lemmetyinen on saanut urheilijana myös kokea Suomen mestaruuden voittamisen kotikentällään. Vantaan Seurayhtymä järjesti vuonna 2007 nuorten SM-moniottelut Hiekkaharjussa. Lemmetyinen otteli 19-vuotiaiden kymmenottelun Suomen mestariksi pistein 6769. Kakkoseksi otteli nykyinen maajoukkuevalmentaja Jesse Jokinen. Muistan hyvin Lemmetyisen tuuletuksen ja kunniakierroksen mestaruuden ratkettua aina aurinkoisessa Hiekkaharjussa.

Moniottelijoilla on myös vuosittain maaotteluita, mutta niiden media-arvo on vähäisempi kuin perinteisen Ruotsi-Ottelun. Lemmetyinen on pukenut maajoukkuepaidan seitsemän kertaa päälleen. Maaotteluita on ollut Puolassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Kotimaassa maaottelut ovat olleet Kuortaneella ja Seinäjoella.

Lemmetyistä valmensi uran alkuaikoina Arto Pyyhtiä. Vuosina 2005-2014 valmentajana toimi Ari Pelander. Valmennusvastuu oli Eduard Hämäläisellä vuosina 2014-2020, kymmenottelun SE-miehellä. Nykyisin koronankin myötä Lemmetyinen vastaa omasta valmentautumisestaan itse. Toki Hämäläinen käy silloin tällöin seuraamassa ja konsultoimassa Lemmetyisen harjoituksia.

Lemmetyinen asuu nykyisin Hyvinkäällä. Hän toimii paikallisen sairaalan päivystyksessä osastofarmaseuttina. Perheeseen kuuluu vaimo Henna, joka fysioterapeuttina toimii huoltojoukoissa kisareissuilla.

Tsemppiä Petrille Kuopioon!

 

Juha Kylänpää