Urheilijaesittely – Lauri Mäkinen

9.4.2022

Lauri Mäkinen Kuva:Juha Kylänpää

16-vuotias Lauri Mäkinen pääsi helmikuussa ensi kertaa mukaan SM-kilpailuihin Liikuntamyllyssä. Terveyshuolet ovat aiemmin estäneet osanoton, mutta nyt sisukkaalla ja päättäväisellä nuorella miehelle harjoitusintoa riittää. Kesän Lempäälän 17-vuotaiden SM-kisat ovat vahvana tavoitteena.

Nuorella miehellä on ollut paljon loukkaantumishuolia. Into yleisurheiluun on kuitenkin kova, vaikka moni olisi jo laittanut piikkarit naulaan. Lauri ei, ”vaikeuksien kautta voittoon” voi hyvinkin toteutua lähivuosina.

Mäkisen urheilu-uran ensimmäiset viralliset merkinnät löytyvät vuodelta 2014, jolloin Lauri oli 9-vuotias. Kaikki meni hienosti vuoteen 2017, ja joka vuosi ennätykset paranivat ja menetystäkin tuli lasten sarjoissa. Kauden lopussa jalassa ilmeni kipua, ja lääkärin tutkimusraportti oli lohduton. Telaluussa oli luukasvain, joka oli hapertanut luuta niin, että jouduttiin leikkaukseen, jossa vaurioitunut luu paranneltiin siirtämällä luuta nilkkaan lonkasta. Operaatiossa jouduttiin myös sääriluu katkaisemaan, jotta telaluuta päästiin operoimaan. Edessä oli yli vuoden kuntoutus, mutta Lauri palasi radoille vuonna 2019 parantaen ennätyksiään.

Vuonna 2020 tavoitteeksi asetettiin Naantalin 14/15-vuotiaiden SM-kisoihin pääsy. Kolmiloikan tulosrajaa tavoiteltiin tosissaan Porvoon aluemestaruuskilpailuissa. Oma ennätys 11,18 jäi muutaman sentin tulosrajasta. Urheilija, jolla oli jo tuntemuksia selässä, oli pettynyt. Tällä kertaa taisi kuitenkin käydä tuuri, ettei Naantalissa kilpailtukaan. Selkä tutkittiin lääkärissä, ja löytyi paha rasitusmurtuma. ”Huonolla tuurilla selkä olisi voinut hypyssä vaurioitua niin, että se olisi jouduttu jäykistämään. Hyvä ettet kisaillut enempää” lääkäri totesi Laurille. Kausi oli siinä ja kuntoutukseen meni seuraava kesäkin.

Tahto kilpailla yleisurheilussa oli nuorella miehellä kuitenkin suuri. Kolmiloikka oli vammakierteen jälkeen liian vaarallinen laji, mutta pituushyppy kiinnosti edelleen. Siinä sivussa on hyvä juosta myös pikajuoksua suoralla.

-        100 metriä on pisin matka millä kilpailen, pituushyppy on päälaji, Mäkinen kertoo.

Hallikaudella 2022 ei vielä pituushypyssä kilpailtu, mutta 60 metrillä kilpailtiin neljä kertaa. Todella tasaista oli meno, neljä kisaa kahden sadasosan sisään ja kolmessa tuloksessa merkintänä PB (oma ennätys).

Valmentaja Rene Knape neuvoo Lauri Mäkistä harjoituksissa Kuva: Juha Kylänpää

Lauri Mäkistä valmentaa Rene Knape.

Mäkinen käy Mäkelänrinteen lukion yleislinjaa ensimmäistä vuotta. Kolme ja puoli vuotta lukiota tarvitaan valkolakkiin.

Lauri Mäkinen on hyvä esimerkki urheilijasta, joka ei aivan pienestä lannistu. Tsemppiä ja terveyttä kesään!


Juha Kylänpää