Urheilijaesittely – Anne-Mari Lehtiö

21.5.2021

Anne-Mari Lehtiö Kuva: Juha Kylänpää

Anne-Mari Lehtiö on edustanut seuraamme koko 17 vuotta tähän mennessä kestäneen urheilu-uransa. Lehtiön ensimmäinen pituustulos 352 löytyy vuodelta 2003. Ennätys on Jämsän karnevaaleilla vastatuuleen hypätty 635 vuodelta 2017. Tämän kesän tavoitteena on laittaa ennätys uusiksi.

Lehtiö hyppäsi talven SM-halleissa pronssille, vieressä Suomen mestri Senni Salminen ja hopeamitalisti Taika Koilahti Kuva:Pekka Kelonurmi

Jyväskylässä terveystieteitä opiskeleva Lehtiö valmistautuu kesään onnistunut harjoituskausi takanaan. Vuonna 2020 hallikausi oli lupaava, Lehtiö voitti hallissa Suomen mestaruuden tuloksella 614. Kevään loukkaantuminen esti kuitenkin kokonaan viime kesänä kilpailemisen. Tämän vuoden hallikaudella Jyväskylän SM-halleissa Lehtiö hyppäsi pronssille. Tällä hallikaudella pisin hyppy kantoi 616. Näiden vertailuiden perusteella pitkien hyppyjen kesä on tulossa urheiluun sopivan vakavasti suhtautuvalle Lehtiölle. Kun viime kesänä ei kisoihin päässyt, se varmasti lisää nälkää tähän vuoteen.

-        Opiskelen hitaammalla tahdilla kuin muut opiskelijat, jotta voin harjoitella riittävästi. Priorisoidaan nopeus urheiluun nyt, Lehtiö kertoo.

-        Kesän tavoite on Kalevan Kisoissa, ja tietysti ennätys.

Lehtiö Tukholman Ruotsi-ottelussa Kuva:SUL

Kalevan Kisojen menestys tuo myös paikan Ruotsi-otteluun, joka järjestetään tänä vuonna Tukholmassa. Ruotsi-ottelussa Lehtiö on kilpaillut tähän mennessä viisi kertaa, joista kolmasti Tukholman Olympiastadionilla. Arvokisakokemusta Lehtiöllä on kaksista nuorten EM-kilpailuista.

Nuorten sarjoissa Lehtiö kilpaili monipuolisesti eri lajeissa. Suomen mestaruus päälaji pituuden lisäksi löytyy seitsenottelusta, 4x400 metrin viestistä (2014 Lehtiö, Pauliina Perttula,Anniina Tuomela, Hilla Uusimäki), 4x100 m aitajuosuviestistä (2012 Petra Perttula, Lehtiö, Tiia Rikamaa, Hilla Uusimäki) ja 4x80 metrin aitajuoksuviestistä (2008 Petra Perttula, Tiia Rikamaa, Lehtiö, Janina Järvi). Valmentaja Pekka Kelonurmea ja Lehtiötä yhdistää yksi saavutus. Molemmilla on Pohjoismaiden mestaruuspronssi, Lehtiöllä  pituudessa ja Kelonurmella kymmenottelussa.

Toukokuisissa harjoituksissa hypyt hiekkalaatikkoon olivat lupaavia kotikentällä Hiekkaharjussa. Silloinkin Hiekkaharjussa paistoi aurinko. Kovin aurinkoinen ei ainakaan älyltään ollut se muovituolin rikkonut henkilö, joka oli kätkenyt terävät muovinkappaleet hiekkalaatikkoon. Onneksi terävät kappaleet hiekkalaatikossa huomattiin ennen harjoitusta. Kuun lopussa Lehtiö on valmentajansa kanssa maajoukkueleirillä Tampereella. Kilpailukauden avausta ei vielä ole lopullisesti päätetty.

Lehtiö hyppäsi ensimmäisen kerran yli kuusi metriä helmikuussa 2014 voittaessaan 19-vuotiaden Suomen mestaruuden hallissa Liikuntamyllyssä. Seuran kunniajäsen Kauko Rokala oli luvannut rajan rikkomisesta väritelevision palkkioksi Lehtiölle. Kaikille seuralaisille tuttu kuuluttaja myös hehkutti ”bonuksen” kilpailun ratkettua ja rajan rikkouduttua. Ostettiinko väritelevisio, sen tietävät vain asianomaiset.   

Hiekkaharjun hyppypaikka on Lehtiölle tuttu Kuva:Juha Kylänpää

Anne-Mari Lehtiö  (s.1995)

Ennätykset:

 • 100 m                12,23                 2016
 • 200 m                24,96                 2017
 • pituus                635                     2017
 • kolmiloikka    12,11                 2015
 • 7-ottelu            4996                  2017

Saavutukset:

 • Kalevan Kisat:  2 hopeaa
 • SM-hallit: 2 kultaa, 1 hopea ja 1 pronssi
 • 19-vuotaiden Pohjoismaiden mestaruuspronssi
 • Kuusi aikuisten maaottelua
 • Kahdet nuorten EM-kilpailut
 • Useita nuorten SM-mitaleita


Juha Kylänpää