Tavoitteena SM-mitalit - Kestävyysvalmentaja Pentti Leinonen

18.11.2020

Pentti ja valmennettavansa Vili ja Josue.

Pentti Leinonen on kestävyysurheilun konkari, kilpailu-uraa on takana kestävyysjuoksussa, murtomaahiihdossa ja soudussa. Valmentajana hän on vielä nuori, mutta oman urheilu-uransa myötä jo kokenut konkari.

Leinosella on omien sanojen mukaan tällä hetkellä” sopiva” määrä valmennettavia.

-          Liikaa ei kannata ottaa, sen minkä tekee, tulee tehdä kunnolla, Leinonen kertoo.

Leinosen valmennuksessa on muutamia periaatteita, joita valmentaja tarkkailee jatkuvasti.

1)      Rasituksen ja levon suhde harjoittelussa. Aivan liian usein kestävyyslajeissa tapahtuu yliharjoittelua, joka tuo ylikunnon, joka tuottaa huonoja tuloksia. ”Valmentajan täytyy uskaltaa sanoa tästä, aina ei yksi lepopäivä riitä.” Osa harjoituksista on maltettava tehdä riittävän alhaisilla tehoilla. Tämä on varsinkin nuoremmilla joskus vaikeaa.

2)      Ryhmäharjoittelun voima. Vaikka kestävyysurheilussa tehdään paljon harjoituksia yksin, ryhmässä syntyy henki ja tekniikan oppiminen on helpompaa. Harjoittelun tulee olla kivaa. ”Katso juoksijoita nyt, hyvältä näyttää.” Leinonen opastaa minulle. Juoksijat ovat tehneet ulkona ennen kalliosuojaan tuloa vauhtikestävyysharjoitteen ja päälle otetaan vielä muutama puhdas nopeusharjoite.

3)      Tavoitteen tulee olla haastava, mutta realistinen. Kun urheillaan, tulee kaiken olla tavoitteellista. Kaikkien SM-ikäisten (vuonna 2007 ja ennen syntyneet) valmennettavien urheilijoiden tavoite on SM-mitali 2021.

4)      Kimmoisuus ja voimaharjoittelu. Juoksijaksi ei tulla pelkästään juoksemalla, vaan ominaisuuksien tulee olla kunnossa. Venyttely on liikkuvuuden perusharjoite.

Pentti Leinosen ennätys 5000 metrin juoksussa on 14.35,38. Urheilu-urallaan hän edusti Viiskasin lisäksi Viipurin Urheilijoita ja Espoon Tapioita. Murtomaahiihdossa kansallisia saavutuksia tuli Vantaan ja Tikkurilan Hiihtoseuran väreissä. Seura muutti nimensä hiihtouran aikana. Soudussa Leinonen on Joutelen edustajana saavuttanut useita SM-mitaleita kirkkovene- ja parisoudussa.

Leinosen valmentajauran alkuun tuli huippunäyttö heti valmentajauran alussa

-          Juhannuksena 2018 näin keveäaskelisen nuoren naisen Hakunilan urheilupuistossa juoksemassa, ja tarjouduin valmentajaksi.

Keveäaskelinen nainen oli Jenni Moskari. Moskari juoksi jo seuraavana vuonna Lappeenrannan Kalevan Kisoissa SM-pronssia 5000 metrillä Leinosen valmennuksessa.

-          Jos kykyjä tulee vastaan, ryhmän kokoni on ”sopiva”. Nykyinen ryhmäni on tavoitteellinen ja hyvin motivoitunut. Ensi kesää odotan innolla, Leinonen kertoo tavoitteellisesti.

Valmentajan tärkeä ominaisuus on innostaa valmennettaviaan. Sen taidon Pentti Leinonen osaa. Tämän hyvän taidon Leinonen on oppinut omalta valmentajaltaan Eero Hosiolta jo omalla urheilu-urallaan.


Teksti ja kuvat: Juha Kylänpää