Pitkä Juoksukoulu alkoi

16.11.2021

Harri Mannermaa kouluttaa uusia juoksijoita. Picassokin mukana Kuva: Juha Kylänpää

Seuramme on juoksukoulujen edelläkävijöitä Suomessa. Suomen Urheiluliitto kehitti konseptin 2010-luvun alussa Samuli Vasalan vetämänä. KU-58 osallistui myös konseptin synnyttämiseen monen muun seuran kanssa. Seuran juoksuasiantuntijana toimi silloinkin Harri Mannermaa, joka maanantaina 15.11 2021 innosti uusia juoksijoita ja kuntoilijoita Tikkurilan lukiossa ja radanvarren kevyen liikenteen väylällä. Juoksukoulun konsepti on luonnollisesti ajan saatossa kehittynyt.

        -   Viimeiset päivitykset kalvoihin tein sunnuntaina, kertoi Mannermaa.

Juoksukoululaiset kuuntelevat keskittyneesti. Seinällä kuuluisuudet tarkkailevat Kuva: Juha Kylänpää

Juoksukoulu alkoi maanantaina 1.marraskuuta ensimmäisellä jaksolla, jossa osanottajat kertoivat tavoitteistaan ja lähtötasoistaan. Pääkouluttaja Harri Mannermaa rakensi näiden tietojen perusteella kaikille henkilökohtaisen harjoitusohjelman. Nykyaikana tämä toimii hyvin sähköisesti internetin yli. Toisella jaksolla havaittiin yksi ongelma, muutamien osanottajien linkit olivat menneet roskapostiin. Odotettu posti ei ollut mennyt perille, mutta helpotuksen huokaus kuului luokkahuoneessa kun linkki löytyi. Asetustarkastuksella homma saadaan kuntoon. Onneksi kaksi viikkoakaan ei ole kovin paljon menetetyttä aikaa, sillä juoksuharjoitteluhan on pitkäjänteistä. Eikä kahdessa viikossa pysty pilaamaankaan jo hyvin alkanutta harjoittelua.

Toisen session aiheena oli ”harjoittelun perusteet”. SM-maratonilla mitaleille useammankin kerran juossut Harri kertoi hyvin ymmärrettävästi erilaisten harjoitusten tavoitteet, sykkeet ja vauhdit. Juoksijoiksi tähtäävä kuulijakunta katseli keskittyneenä esitystä ja odotteli illan kohokohtaa. Muutaman tarkentavan kysymyksen jälkeen teoriatunti tuli täyteen, ja oli aika lähteä juoksemaan.

Juoksukoululaiset valmiina intervalliharjoitukseen Kuva: Harri Mannermaa

Ulkona harjoituksena oli 8 x 1 minuutin intervalliharjoitus radanvarren kevyenliikenteen väylällä. Viiden ensimmäisen vedon piti mennä helposti, sitten voi jo vähän tuntuakin. Aloitteleville juoksijoille tämä on hyvä harjoitus, jo muutaman viikon jälkeen voi nähdä selvää kehitystä. Tässä harjoituksessa tasoeroillakaan ei ole suurta merkitystä, jokainen juoksee omaa aikaansa vastaan. Juoksijat ympärillä myös helpottavat harjoituksen kulkua.

Kilpailut sitten kruunaavat juoksukoulun. Seura järjestää paljon matalan kynnyksen kilpailuja, joissa voi olla kuka tahansa mukana. Näitä ovat Maantiejuoksucup, Vantaan Uudenvuodenjuoksu ja kesäiset Heidehofin rykäisyt. Päätavoitteeksi monelle on asetettu Vantaan Maraton-tapahtuma, jossa on valittavana maratonin lisäksi neljännes- tai puolimaraton. 

Urheiluseuratoiminta on muuttunut viime vuosina. Juoksukoulu-toiminta on tärkeä lisä myös suomalaisten kansanterveydelle. Moni meistä viettää aivan liian paljon aikaa istuen tai maaten. Urheiluseurojen tulee ottaa kansalaisten liikuttamisesta yhä suurempi vastuu. Juoksukouluunkin moni oli tullut kaverin kutsusta tai kehotuksesta. Mukana oli myös kertaajia. Kertaus on mennyt hyvin perille, sillä seuraa jo edustavat Iina Lohvansuu ja Leena Mäkäräinen juoksivat lauantaina kympin alle 41 minuutin Hakunilan Maantiejuoksucupissa.

KU-58:n juoksukoulua vetävät Harri Mannermaa ja Paula Pfosser.  Juoksukoulu kokoontuu joka toinen maanantai huhtikuuhun 2022 asti.


Juha Kylänpää