Ohjaajaesittely – Ronja Päivärinta

23.2.2021

Ronja Päivärinta Kuva: Juha Kylänpää

Ronja Päivärinta ohjaa seurassa 14-17-vuotiaiden ryhmää. Hakunilan väestösuojan harjoituksissa Päivärinnan tapaa kahdesti viikossa, maanataisin ja torstaisin. Ryhmässä on 12 urheilijaa, joista yleensä seitsemän on harjoituksissa. Osa nuorista käy myös muissa lajiryhmissä.

-        Vedämme ryhmää yhdessä Joakim Karmitsan kanssa vuoropäivin. Minun vastuullani ovat hyppy- ja loikkaharjoitteet ja Joakimilla voimaharjoitteet, Päivärinta kertoo.

Valmentaja valvoo Kuva: Juha Kylänpää

Päivärinta vetää harjoituksia myös Viipurin Urheilijoissa, jota hän edusti myös kilpailijana lajeinaan pika-ja aitajuoksut sekä hypyt. Kilpaurheilu jäi aika nuorena, kun Päivärinta otti myös koulun tosissaan. Kilpauran päättymisen jälkeen oli yleisurheilusta parin vuoden luova tauko. Urheilukipinä kuitenkin roihusi koko sydämessä, vaikka vakavin kilpailuinto sammui. Viipurin Urheilijoissa Päivärinta aloitti ohjaamisen jo vuonna 2014 ja Kenttäurheilijat-58:n ohjaajavahvuuteen Päivärinta liittyi vuonna 2018.

-        Marjo Suomalainen ohjasi silloin molemmissa seuroissa, ja vinkkasi minua hakemaan myös KU-58:aan. Pääsin, ja nyt on sopivasti liikunnallista iltaohjelmaa opiskelujen ja muun tueksi, Päivärinta toteaa ajankäytöstään.

Päivärinta opiskelee Helsingin Yliopistossa geoinformatiikkaa ja luonnontieteiden kandidaatin tutkinto valmistuu kesäksi.

Urheilurintamalla Päivärinta on suorittanut nuorisovalmentajatutkinnon (NVT) kaksi vuotta sitten. Silläkin puolella haluja lisäkoulutukseen on, kunhan sopiva koulutus löytyy.

-        Ohjaaminen on todella kivaa motivoituneiden nuorten kanssa. Ilon tunteita tuo, kun näen ohjattavien kehittyvän. Erityisen palkitsevaa se on, kun on vetänyt samaa ryhmää pitkään, niin kuin olen saanut, Päivärinta iloitsee.

Ohjaaja näyttää eimerkkiä Kuva: Juha Kylänpää

Seurattuani Päivärinnan harjoituksia ”pommarissa”, voi tuon allekirjoittaa täysin. Aidoilla tehdyt koordinaatio- ja juoksuharjoitukset ”tarttuivat” hyvin nuoriin. Se näkyi niin nuorissa urheilijoissa kuin ohjaajassakin.

Ronja Päivärinta on oiva esimerkki siitä, kuinka yleisurheilu tarjoaa hyvää ja arvokasta tekemistä lajissa. Kaikkien ei tarvitse kilpailla, ohjaajat ja toimitsijat ovat lajissa kultaakin kalliimpia. Ilman heitä ei olisi kilpailujakaan.


Teksti ja kuvat: Juha Kylänpää