Ohjaajaesittely – Juuli Hirvikoski

23.3.2021

Juuli Hirvikoski Kuva:Juha Kylänpää

Juuli Hirvikoski on aloittanut lasten ohjaamisen kesällä 2017 leiriohjaajana. Saman vuoden syksyllä hän jatkoi ohjaamista perhesportissa ja liikuntaleikkikoulussa. Nyt vuonna 2021 Hirvikoski ohjaa 3-5-vuotiaiden ryhmää Varian ammattioppilaitoksessa Hiekkaharjussa.

-        Ohjaajaksi päädyin kesätöiden kautta, hain seuran ohjaajaksi isän vahvan vinkkauksen perusteella, Hirvikoski kertoo.

Olen toiminut apuohjaajana myös ratsastuksessa, joka on satunnainen harrastukseni. Muita harrastuksiani ovat olleet jalkapallo ja sekä tanssi ja baletti. Jalkapallossa vedän edelleen naperofutis-ryhmää yleisurheilun liikuntaleikkikoulun lisäksi.

Juuli Hirvikoski ja Liina Vu Kuva: Juha Kylänpää

Haastattelupäivänä Hirvikosken kanssa ohjaamassa oli Liina Vu, joka on ohjannut aiemmin seurassa. Vu on kuitenkin muuttanut opiskelemaan Jyväskylään, ja oli tällä kertaa ohjaamassa sattumalta.

-        Merituuli Kermanilla oli tällä kertaa este, ja Liina oli paikkakunnalla, niin pyysin häntä. Tämä ikäluokka on sen verran nopealiikkeistä, että kaksi ohjaajaa tarvitaan, Hirvikoski perustelee.

Hirvikoski ja Vu ovat ystävystyneet harrastuksiensa kautta.

-        Liina oli ohjaamassa KU-58:n ryhmää ja mietin, missä olen hänet nähnyt. Kysyttyäni asia selvisi, olimme olleet samassa tanssiryhmässä, maailma on pieni, Hirvikoski nauraa.

Yleisurheilussa Hirvikoski ei ole koskaan kilpaillut, vaikka laji häntä kiinnostaakin. Heittolajien, erityisesti kiekon ja moukarin, tekniikka on harjoitusten myötä kuitenkin hallussa. Tämä yhdistettynä tanssiin, voi tuottaa ensimmäisessä kilpailussa kovan tuloksen?

-        Lusikkajuoksussa olen ollut kannustamassa. Se on hieno ja lämminhenkinen tapahtuma, todellista nuorisoliikunnan juhlaa, Hirvikoski muistelee.

Ohjaajalla pitää kiirettä Kuva: Juha Kylänpää

Toivottavasti pääsemme tänä vuonna kilpailemaan äitienpäivänä. Tätä kirjoitettaessa se ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä.

Hirvikoski opiskelee toimintaterapeutiksi Metropolian ammattikorkeakoulussa. Lasten ohjaaminen tukee hyvin Hirvikosken opiskelua. Hirvikoski keskittyi hetkeksi täysin opintoihinsa, mutta puolen vuoden tauon jälkeen veri veti takaisin. Elämänrytmi vaati iltaohjausta lasten kanssa. Oli tyhjä olo.

-        Soitin Eemelille löytyisikö paikkaa, ja sattumalta juuri yksi ohjaaja olikin lopettanut ja pääsin takaisin, Hirvikoski muistelee lyhyttä taukoaan.

Toimintaterapia on laaja-alainen opintokokonaisuus, Hirvikoski aikoo kuitenkin suuntautua lasten kanssa työskentelyyn. Valmistuttuaan hän aikoo luoda työuransa varhaiskasvatuksessa.

-        Näissä harjoituksissa olen saanut paljon käytännön oppia, josta on todella hyötyä koulun teorian tueksi

Välilla rauhoitutaan Kuva: Juha Kylänpää

Alle 5-vuotiaiden ryhmä on todella eloisa. Leikinomaisiin harjoituksiin ei koko ryhmä aina täysillä jaksa keskittyä koko kolmea varttia, vaan useamman kerran puolapuille kiipeilijöitä riitti. Kaksi ohjaajaa on todella tarpeen näin vauhdikkaassa ryhmässä. Sen sai valokuvaajana ollut toimittaja kokea Varian liikuntasalissa maanantaina.


Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat: Juha Kylänpää