Ohjaajaesittely – Joakim Karmitsa

16.2.2021

Joakim Karmitsa Kuva: Juha Kylänpää

Kirkkonummelalainen Joakim Karmitsa vetää 14-17 vuotiaiden ryhmää seurassa tiistaisin ja lauantaisin. Karmitsa ohjaa myös toisessa vantaalaisseurassa, Vantaan Salamissa, nuorempia ryhmiä. KU-58:n ryhmä harjoittelee Hakunilan väestösuojassa ja Vantaan Salamien ryhmät Myyrmäki-hallissa.

-        Aiemmin olin töissä autoliikkeessä, mutta nyt keskityn urheiluun täysillä. Nuorten ohjaaminen on juuri sopivaa työtä kovan harjoituksen ohessa. Kokonaisrasitustaso pysyy hyvin hallinnassa. Minulla on myös opiskelupaikka avoimessa yliopistossa, Karmitsa kertoo.

-        Nuorten ohjaaminen innostavaa ja siinä saa myös kehitettyä vuorovaikutustaitojaan. Kun on saman ryhmän kanssa saa myös onnistumisen tunteita nuorten kehittyessä, viime syyskuusta alkaen ohjannut Karmitsa iloitsee.

-        Nyt korona-aikana on ryhmissä käynyt hiukan harvennusta, mutta uskon, että keväällä useimmat palaavat. Joka tapauksessa parhaan motivaation omaavat jatkavat.

Vasemmalta Jonathan Hyvärinen , Joakim Karmitsa ja Ilari Mäkinen 14.2 Pommisuojajuoksussa Kuva: Juha Kylänpää

Karmitsa on pikajuoksija, joka kilpailijana edustaa Espoon Tapioita. Ystävänpäivän Pommisuojajuoksuissa Karmitsa oli koko joukon nopein 60 metrillä. Hän sivusi kahdesti ennätystään 7,08.

-        60 metriä on minulle selvästi alimatka, Karmitsa totesi toisen juoksun jälkeen.

Pohkeissa oli hiukan tuntemuksia ja hän harkitsi toista juoksua pitkään. Valmentaja Olli-Pekka Mykkänen antoi vapaat kädet urheilijalle.

-        Mukavahan se on tutulla radalla juosta, vähän tuntui, muttei haitannut juoksua. Rata täällä on hyvä.

Karmitsa aloitti yleisurheilun vuonna 2018. Sitä ennen Karmitsa pelasi salibandya ja jalkapalloa. Hän liittyi tuolloin Anatoli Mihailovin valmennusryhmään.

-        Paras aikani on 200 metrin 22,72, jonka olen juossut kahdesti vuonna 2018 ja viime kesänä. Sitä ja muitakin matkoja on tarkoitus parantaa roimasti, kunhan paikat pysyvät kunnossa, Karmitsa kertoo.

Pommisuojajuoksuissa 6.helmikuuta Eino Vuori oli Karmitsaa nopeampi. Kuva:Juha Kylänpää

Kysyessäni tavoitteita urheilijana on vastaus selkeä.

-        Arvokisat, toteaa gambialaisen isän ja suomalaisen äidin 25-vuotias pikajuoksija.

Kun katson Karmitsan aikojen kehitystä 60 metrillä 2018-2021, niin ajat lupaavat selvästi uutta sekuntilukua 200 metrillä. Sillä voi jo aueta loppukilpailupaikka Tampereella Kalevan Kisoissa. Ensimmäinen askel kohti kovaa tavoitetta on silloin otettu.

Kun nuorella miehellä on omat tavoitteet kunnossa ja riittävän haastavat, myös ohjaaminen sujuu. Karmitsa on vaativa ohjaaja, jonka harjoituksiin tullaan mielellään.

Teksti: Juha Kylänpää