Ohjaajaesittely – Essi Latvala

13.4.2021

Esii Latvala Kuva: Juha Kylänpää

Essi Latvala on ohjannut lokakuusta 2020 alkaen 7-9- ja 10-11 vuotiaiden ryhmiä seurassa lähinnä Hakunilan kalliosuojassa.

Latvala on toiminut useissa lajeissa ohjaajana ja valmentajana. Hän on toiminut akrobatiavoimistelun lajivalmentajana Jyväskylässä ennen pääkaupunkiseudulle tuloa. Ammattivalmentajana Latvala toimii mm. fysiikkavalmennuksien parissa jalkapalloilijoiden kanssa. Latvala on valmis tarttumaan haasteisiin muissakin lajeissa.

Koulutukseltaan Latvala on liikuntaneuvoja ja personal trainer. Hän on suorittanut myös valmentajan ammattitutkinnon (VAT) vuonna 2019. Hän on koulutuksessaan painottanut opintojaan nuorten ja lasten valmentamiseen.

-          Lasten ohjaaminen on innostavaa ja opettavaista. Yleensä kaikissa harjoituksissa opimme puolin ja toisin, lapset minulta ja minä lapsilta, Latvala kertoo.

-          Essillä on hyvät ryhmänkäsittelytaidot. Hän ohjaa ryhmiä ammattilaisen ottein, toteaa nuorisovalmennuspäällikkö Eemeli Kaartinen.

Latvalalla on pitkä ja monipuolinen ura urheilijana. Monia palloilulajeja harrastanut ja edelleen jatkava Latvala tutustui yleisurheiluun vasta KU-58:ssa syvällisemmin.

Latvala on pelannut koripalloa 15 vuotta. Hänen kasvattajaseuransa on Muuramen Urheilijat, jossa nuorten sm-sarja tuli hyvin tutuksi, lisäksi hän on pelannut mm. BC Nokiassa. Nykyään Latvala pelaa rugbyä, viime kausi meni Jyväskylässä JRC:n paidassa. Vallitsevan tilanteen takia ei ole vielä tietoa ensikaudesta.

Latvala näyttää esimerkkiä Kuva: Juha Kylänpää

Voimistelu eri muotoineen on edelleen jatkuvana harrastuksena ja hyvänä oheisharjoitteluna. Voimistelussa Latvala on nuorena tyttönä myös kilpaillut.

Yleisurheilu on nyt Latvalan uusi innostus, joka syttyi Viiskasin lapsiryhmiä ohjatessa. Lajin monipuolisuus kiehtoo Latvalaa.

-          Yleisurheilu on mielenkiintoinen ja monipuolinen laji, joka vaatii hyvää vartalonhallintaa kehittääkseen lajisuorituksia. Lisäksi tässä oppii koko ajan uutta, Latvala innostuu.

Latvala Lähtöharjoituksessa Eemeli Kaartisen opastaessa Kuva: Juha Kylänpää

Keskiviikkona haastattelua tehdessä Latvala oli reilusti ennen ohjausaikaansa syventämässä yleisurheilutietouttaan. Eemeli Kaartinen opetti lähtötekniikkaa pääasiassa telineistä. Koulutuksessa keskityttiin erityisesti nuorten ”sudenkuoppiin”, joihin nuoret yleensä sortuvat. Latvala ei näihin kuoppiin pudonnut. Yleisurheilu on jatkuvaa oppimista.


Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat: Juha Kylänpää