KU-58 SAUL SM-viestien tehokkain seura – kaksi Suomen mestaruutta

13.6.2021

Kaikki SM-mitalistimme Jyväskylässä

Aikuisurheiluliiton SM-viestit juostiin Jyväskylässä. Kilpailuinto urheilijoilla oli kova, kun korona oli estänyt lähes kokonaan kilpailut keväällä. Kuuluttaja Kalle Kulmalan kysyessä kuinka moni on innoissaan, nostaa kädet ylös, kädet nousivat kilpailijoiden lisäksi myös toimitsijoilla.

Ilmoittautuneita joukkueita oli 258, urheilijamäärä oli 460 urheiljaa.

Kilpailuiden menestyneimmät seurat olivat Helsingin Kisa-Veikot ja Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Sää kesäisen lämmin ja välillä kesäsade kasteli kentän, mutta se ei kilpailuiden kulkua haitannut, raikasti vaan menoa. Joillekin seuroille se tuotti myös mitalisadetta, myös KU-58:lle.

Kilpailuissa tehtiin kahdeksan Suomen ennätystä ja kaksi Pohjoismaiden ennätystä.

Kenttäurheilijat-58 oli kisojen tehokkain seura. Asetimme kaksi joukkuetta, ja saavutimme kaksi Suomen mestaruutta. Mestaruudet tulivat N45 3×800 metriltä joukkueella Jaana Tilus, Sari Juuti ja Sanna Kullberg ja M60 4×1500 metrillä joukkueella Jari Sainio, Jukka-Pekka Hassinen, Jarmo Viitanen ja Lauri Palva. Kuinkahan monessa muussa seurassa oli edustaja seuran hallituksesta kaikissa mestarijoukkueissa?

Suomen mestarit: Jaana Tilus, Sanna Kullberg ja Sari Juuti

Naisten viestissä oli paljon muuttujia. Ennen kilpailua suunnitelma oli juosta joukkueella Laura Manninen, Kullberg ja Juuti. Sama joukkue juoksi vuonna 2013 Eläintarhassa 35-vuotiaiden SE:n. Manninen joutui vetäytymään kilpailusta ja tilalle astui Jaana Tilus ennakkoluulottomasti. Tilus juoksi ensimmäisen kilpailunsa radalla viestin aloittajana ja tuloksena Suomen mestaruus! Jaana osoitti myös kypsää taktista silmää miten kilpaa juostaan – ensimmäinen kierros tarkkaillen ja toisella hanat kaakkoon. Tilus antoi vielä tasoitusa vastustajille juoksemalla tossuilla kesäsateen kastelemalla Mondolla.

-        Heidehofin Rykäisyt opettivat minua vauhdinjakoon ja onhan minulla hyvä valmentaja, Tilus kertoi mestaruuden ratkettua kultamitali kaulassa.

Tilusta valmentaa Harri Mannermaa.

Sari Juuti palasi kilpailuradoille reilun vuoden tauon jälkeen. Viimeksi Juuti kilpaili Aktia Maantiejuoksucupissa helmikuussa 2020. Viesti sytytti kuitenkin Sarinkin palaamaan radalle, vaikka 800 metriä on pikamatka maratoonarille. Juuti juoksi kisan rohkeasti piikkareilla, vaikka voi jaloissa tuntua sunnuntaina.

-        Onhan se mukavaa, vaikkakin hapottaa pikamatka, totesi Sari osuutensa jälkeen.

Kilpakuntoilijamme ja hallituksemme jäsen Sanna Kullberg ankkuroi joukkueen varmuudella voittoon. Sannakin otti vielä viime hetkellä piikkarit alle, vaikka alun perin suunnitteli juoksevansa tossuilla. Eikä joukkueemme jäänyt kuin muutaman sekunnin voimassa olevasta ikäluokan Suomen ennätyksestä.

-        Viestit ja joukkuekilpailut sytyttävät aina, varsinkin nämä SAUL:n kisat, totesi Sanna maalissa

Jari Sainio palasi retropaidassa (38) SM-viesteihin lähes 42 vuoden tauon jälkeen

Miesten viestissä avausosuuden juoksi hallituksemme jäsen Jari Sainio. Jari osoitti myös kypsää taktista silmää peesaten Porvoon Urheilijoiden Niko Lindbergiä kolme kierrosta, ja pudotti tämä viimeisellä vajaalla kierroksella. Toimin kilpailussa toisena kuuluttajana ja haastattelijana enkä malttanut olla kommentoimatta seuran retrokisapaidassa kilpaillutta Sainion menoa: ”Sainio on vanha kettu SM-viesteissä, viimeksi hän on kilpaillut SM-viesteissä vuonna 1979, eikä lähtenyt silloinkaan kotiin ilman SM-mitalia”.

Hassinen piti asemat toisella osuudella, Porvoon Urheiljoiden nuorempi Juha Heininen peesaa

Toisella osuudella seuraan palannut Jukka-Pekka Hassinen piti seuran asemat kärkikahinoissa. Monipuolisuusmiehemme seurasi Porvoon Urheilijoiden Korsossa asuvaa Juha Heinistä taktisesti loistavasti. Porvoolaiset juoksivat 55-vuotiassa ja voittivat SM:n. Ero kuusikymppisten joukkueisiin kasvoi turvalliselle tasolle toisella osuudella.

Jarmo Viitanen piti asemat hyvin kolmannella osuudella, mutta joutui päästämään Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat piikkipaikalle. Viitanen antoi kapulan ankkurillemme Lauri Palvalle, joka avasi samalla kautensa. Palva aloitti rohkeasti ja pyyhkäisi samantien VSVU:n ankkurin ohi, joka jäi heti. Takaa tuli kuitenkin vaara Savosta, Mäntylahden Veto oli lähtenyt päinvastaisella taktiikalla kuin KU-58. Me lähdimme niin kutsutusti kova pää edellä ja savolaiset päinvastaisella taktiikalla. Loppusuoralla Mäntylahden Ilpo Rönkkö saavutti Lauria, mutta 0,66 sekuntia jäi lopulta eroa KU-58:n hyväksi. Ajat 23.19,92 ja saivat savolaiset maistaa viiskasin kovuutta ajalla 23.20,58. Lauria kannustamassa olivat kaikki KU-58:n jäsenet, jotka olivat paikalla Jyväskylässä. Ainoa kauneusvirhe tässä mestaruudessa oli – Lauri olisi voinut päästää Rönkön 0,58 sekunnin päähän.

60-vuotiaat Suomen mestarit: Jari Sainio, Jukka-Pekka Hassinen. Jarmo Viitanen ja Lauri Palva

Hienot taisteluvoitot molemmille joukkueillemme. Tulevina vuosina joukkueita kannattaa lähettää enemmänkin näihin iloisiin viesteihin. SM-mitali on aina SM-mitali ja se poikii kutsun Vantaan liikuntagaalaan 2022.