Kokeneen ohjaajan esittely – Heli Ikonen

27.11.2020

Heli Ikonen on seuramme kokeneimpia ohjaajia. Ikonen on aloittanut apuohjaajana vuonna 1985 ja toiminut sen jälkeen muutamaa välivuotta lukuun ottamatta ohjaajana. Ohjauskokemusta on kunnioitettavat 35 vuotta. Tuo tauko oli lukion viimeisinä vuosina. Valkolakin saannin jälkeen Ikonen on ollut tuttu näky kentällä ja salilla.

Nuorimmat ikäluokat Ikoselle tuttuja

Ikonen on ohjannut koko ajan nuorimpia ikäluokkia. Liikuntaleikkikoulut, 7-9-vuotiaiden ja 10-11-vuotiaiden ryhmiä Ikonen on ohjannut vuosittain. 

-        Ohjaamissani ikäluokissa harjoittelemme monipuolisesti, mitään lajipainotusta ei tehdä ohjaamissani ryhmissä. Monipuolisuus on valttia, Ikonen toteaa.

Monia tunnettuja nimiä on käynyt Ikosen opissa uransa alussa, ja saaneet kipinän yleisurheiluun.

-        Tuomas Kaukolahti ja Ville Lampinen ovat aloittaneet yleisurheilun ryhmässäni. Olin onneksi jo silloin kokenut ohjaaja, Ikonen muistelee Suomen mestarien alkutaivalta Viiskasissa.

Ikonen on käynyt liikuntaleikkikouluohjaaja- ja seuravalmentajatutkinnon.

Hyvä vastapaino työlle

Ikonen on palveluohjaaja, työhön kuuluu laadun tarkkailua ja työnopastusta siivousalalla. Työssä on haasteita aika usein.

-        Jos työssä on ollut huono päivä, niin se unohtuu lapsia ohjatessa tehokkaasti, todella terveellistä terapiaa, Ikonen kertoo.

Moni intohimoinen lenkkeilijä on tehnyt saman havainnon. Silloin liikunta poistaa huonon olon. Ohjatessa sen tekee seura ja liikunta.

Palaute ohjaa toimintaa

Hyvään toimintaan liittyy aina vuorovaikutus. Nuoria ohjatessa on tärkeää reagoida palautteeseen niin lapsilta kuin vanhemmiltakin.

-        Lasten palaute on melko suoraa ja se on hyvä. Olin kaatua näyttäessäni venyttelyliikettä. Ohjattavani totesi: ”Tasapaino lähti ostoksille”, Ikonen nauraa.

Myös vanhempien palaute on ollut rakentavaa. Ikonen ei pidä pahana, vaikka vanhemmat ovat harjoitusten aikana paikalla. Lapset keskittyvät hyvin ohjattuun toimintaan.

-        Asiallista palautetta tulee valmennettavilta ihan kivasti, Ikonen kiittelee.

Pitkä ura KU-58:ssa

Ikonen on ehtinyt ohjaamisen lisäksi moneen muuhunkin toimintaan seurassa. Urheilukoulun vastuuvetäjänä Ikonen toimi  vuosina 1990- 1996, nuorisopäällikkönä vuosina 1997- 2007, johtokunnan jäsenenä vuosina 1999-2005. Ikonen on toiminut kilpailuissa toimitsijana myös koko uransa ajan.

Lusikkajuoksussa alusta lähtien

KU-58 on järjestänyt äitienpäivänä lasten lusikkajuoksua vuodesta 1980 alkaen. Ikonen on ollut tapahtumassa lähes aina mukana. Leikkimielinen tapahtuma on matalan kynnyksen kilpailu, jossa kaikki 40 metriä juosseet palkitaan lusikalla. Palkinnot on jakanut huippu-urheilija, ja aika monta nimmaria on kirjoitettu ja ryhmäkuvia otettu.

-        Kerran ehdin juostakin, mutta sen jälkeen olen ollut järjestämässä tapahtumaa milloin ilmoittautumisia vastaanottamassa, kellottamassa tai makkaraa paistamassa, Ikonen muistelee pitkäaikaista äitienpäivän viettotapaansa.

Toivottavasti lusikkajuoksu juostaan taas toukokuussa 2021. Ikonen on varmasti paikalla kuten mahdollisimman moni ohjattavakin. Osa heistä kiinnittää numerolapun rintaan ensi kerran.

-        Kaikkien kannattaa osallistua, Ikonen vinkkaa.

Juha Kylänpää