Kalevan Kisat 2019 - Kylänpään ennakko

29.7.2019

Kenttäurheiljat-58 lähtee Kalevan Kisoihin 11 urheilijan voimin. Kilpailijoissa on sekä kokemusta, että nuoruuden intoa ja uuden kokemista. Nuorin kilpailijamme on 16-vuotias ja kokenein 46-vuotias. Myös sukupuolten tasa-arvo toteutuu joukkueessamme loistavasti, seurastamme osallistuu kuusi naista ja viisi miestä.

Seuramme tämänvuotiset edustajat ovat tähän mennessä tuoneet Kalevan Kisoista 21 mitalia aikaisempina vuosina. Ville Lampinen on mitalirohmu 7 kullalla ja 2 pronssilla. Laura Manninen on ottanut kaikenvärisiä mitaleja 1+3+2. Tuomas Kaukolahti on voittanut kerran Suomen mestaruuden ja ollut kolmasti hopealla. Anne-Mari Lehtiön ja Leo Uusimäen kaulaan on kerran pujotettu hopeinen SM-mitali. Petri Lemmetyinen on osallistunut Kalevan Kisoihin 11 kertaa, parhaat sijoitukset ovat neljäs kaksi kertaa (2013 ja 2017). Hallissa Lemmetyinen on ollut SM-mitaleilla seitsenottelussa, myös tänä vuonna. Johanna Lehtiö on viidettä kertaa mukana.  Muut edustajamme ovat ensikertalaisia, joten nälkää riittää.

Ville Lampinen

Yhdeksän mitalin mies on aina merkattu arvokisoissa. Lampinen lähtee 400 metrille parhaan ennätyksen (47,24) haltijana, vuoden kausitilastossa hän on kuudes (48,34). Kunto on kuitenkin vahvasti nousussa, sen keskiviikkoinen Joensuun Motonet GP:n 800 metriä osoitti, kun Ville oli paras suomalainen. Christoffer Envall juoksi viime viikolla tilastokärjen, 47,63, Eljas Aalto ja Erik Back himoavat erityisesti 400 metrin mestaruutta. Myös Ville Aarnivalan vauhti on parantunut Kalevan Kisojen lähestyessä. 400 metrillä Lappeenrannassa vaaditaan mestaruuteen varmuudella 48:n sekunnin alitus ja mitaliinkin 48,20 alitus. Aikojen ennustaminen ei ole helppoa, olosuhteilla on suuri vaikutus.

Tuplamatkalla Ville on vuositilaston kolmonen (1.49,73) ja hänellä on toiseksi paras ennätys 1.48.44. Joensuussa keskiviikkona hän löi tilastokärki Joonas Rinteen (1.48,59) loppukirissä. Kovimman ennätyksen haltija ja tilastokakkonen Markus Teijula ei ole kilpaillut Gävlen EM-kilpailuiden jälkeen. Edellä mainitut jakanevat mitalit Lappeenrannassa. Tänä vuonna hyviä otteita on esittänyt myös Hiekkaharjun kentän tuore ennätysmies Jaakko Lehtilä.

Laura Manninen

Kuuden mitalin nainen ei koskaan asetu arvokisojen lähtöviivalle, jos hän ei ole kunnossa. Mannisen ennätys matkalla on 33:32.96. Tänä vuonna hän on jo tehnyt ikäluokkansa SE:n puolimaratonilla, ja on kilpaillut maailmanluokan kilpailuissa porrasjuoksuissa ympäri maapalloa, mm. podiumilla New Yorkissa Empire State Buildingin nousun jälkeen. Myös Japanissa hän on juossut menestyksekkäästi sikäläisten korkeimpien rakennusten yläkertoihin.  Viimevuotisen hopea-ajan parantaminen 34.44,74 on hyvä tavoite, se on nimittäin Lauran ikäluokan SE, joka on jo Lauran nimissä. Alisa Vainio puolustaa kympillä mestaruutta, ja SE-nainen Annemari Kiekara (Sandell) on mukana, kuten kaikkien aikojen kakkonenkin, Johanna Peiponen.

Tuomas Kaukolahti

Kaukolahti palasi kesällä Yhdysvalloista Suomeen, eikä kotimaan kamaralla ole vielä kilpaillut. Euroopassa hän kilpaili Universiadeissa ollen seitsemäs tasan 16 metrin loikilla. Neljän Kalevan Kisamitalin mies on Suomen tilastokakkonen ennätyksellään 16,50 heti kotiyleisön suursuosikin, Simo Lipsasen jälkeen. Ennätyksensä Kaukolahti hyppäsi Yhdysvalloissa varmuuden vuoksi kahteen kertaan 6.huhtikuuta ja 7.kesäkuuta. Lipsanen ja Kaukolahti ovat ainoat 16 metrin ylittäjät, lisää heitä voi tulla Lappeenrannassa.

Kalevan Kisat on Kaukolahden ainoa kisa kotimaassa. Opinnot Yhdysvalloissa jatkuvat jo alkusyksystä.

Anne-Mari Lehtiö

Vuoden 2017 Kalevan Kisojen hopeamitalisti Anne-Mari Lehtiö lähtee Lappeenrantaan tilastokolmosena. Tällä kaudella hän on hypännyt 627, ennätysvertailussa hän on osanottojoukon neljäs (635). Ennätysvertailussa edellä olevat Kira Kytölä ja Emmi Mäkinen ovat kausitilastossa selvästi Lehtiön takana. Taika Koilahti on pituushypyn ehdoton ennakkosuosikki. Ulkoratakaudella Lehtiö on kilpaillut 13 kertaa, joista 11 kilpailussa hän on ylittänyt kuusi metriä. Kuopion Kalevan kisoista 2014 alkaen Anne-Mari Lehtiö on ollut vuotta 2015 lukuun ottamatta aina viiden parhaan joukossa.

Leo Uusimäki

Viime vuoden Jyväskylän Kalevan Kisojen hopeamitalisti on tällä kaudella parantanut ennätystään paljon. Uppsalassa pohjoismaisessa moniottelumaaottelussa Uusimäki otteli uuden ennätyksensä 7370 pistettä kesäkuun alussa, jolla hän on kausitilaston kakkonen Elmo Savolan jälkeen. Leo on tällä kaudella tehnyt kaikissa kymmenottelun heittolajeissa ja pituushypyssä sekä 1500 metrillä ennätyksensä. Myös pika-aidat on mennyt tuulen avustamana alle 15 sekunnin. Kymmenottelussa on paljon tilanteita kahden päivän aikana ja mitalit jaetaan vasta 1500 metrin päätyttyä.

Johanna Lehtiö

Johanna Lehtiö lähtee Lappeenrantaan kausitilaston seitsemäntenä tuloksella 51,72. Nuorten EM-kisojen kymmenes on viidensissä Kalevan Kisoissa, tähän mennessä paras sijoitus on ollut yhdeksäs. Pistesija on tänä vuonna täysin Johannan hyppysissä. Kausitilaston sijojen 4-7 ero on vain 1,38 metriä, joten niistä sijoista on todella tiukka kilpailu. Kauden kärki on Salla Sipposella 57,79.

Petri Lemmetyinen

Seuramme kokenein Kalevan Kisa-urheilija lähtee 11:sta kertaa taistelemaan Suomen mestaruudesta. Lemmetyisen parhaat saavutukset Kalevalaisissa ovat kaksi neljättä sijaa (2013 ja 2017). SM-halliseitsenottelussa hän on päässyt mitalin makuun neljä kertaa, viimeksi tänä talvena hänet palkittiin SM-pronssilla Helsingissä. Lemmetyinen on otellut tällä kaudella kahdesti kymmenottelun ja on kausitilaton seitsemäs.

Jenni Moskari

Jenni Moskari lähtee ensimmäisiin Kalevan Kisoihinsa. Moskari aloitti kilpajuoksu-uransa vasta viime kesänä ja hän juoksee ensimmäisissä Kalevan Kisoissaan kaksi matkaa. Kymppi on perjantaina, sitä matkaa hän ei vielä tällä kaudella ole juossut, mutta viimevuotinen debyyttikympin aika 36.26,70 aina aurinkoisessa Hiekkaharjussa antaa hänelle kahdeksanneksi parhaan ennätyksen. Tämänvuotisessa vuositilastossa hän olisi ajallaan neljäs.

Viidellä tonnilla hän on vuositilaston neljäs ennätyksellään 16.51,08. Vitosella mukana ovat myös SM-maastojen mitalistit, Kristiina Mäki, Camilla Richardsson ja Janica Rauma. Linkki henkilökuvajuttuun Jennistä.

Iina-Kaisa Mäkelä

Mäkelä lähtee toisiin Kalevan Kisoihin. Viime vuonna Jyväskylässä hän oli 11. pistein 5030. Tämänvuotisessa kausitilastossa Mäkelä on kahdeksantena pistein 4881.

Elias Jrad

19-vuotias Jrad lähtee ensimmäisiin Kalevan kisoihinsa 400 metrille. Oman ennätyksen 49,73 parantaminen on oiva tavoite. Eliaksen oman ikäluokan SM-kilpailut ovat Porvoossa 30.8-1.9 ja siellä taistellaan tosissaan mitaleista.

Rosa Salonen

16-vuotias Salonen lähtee ensimmäisiin Kalevan kisoihinsa 400 metrin aitajuoksuun. Oman tuoreen ennätyksen 65,13 parantaminen on oiva tavoite. Kauden tärkeimmät SM-kilpailut ovat Rosalle Kankaanpäässä 9-11.8 2019, jossa jaetaan myös paikkoja Tukholmaan Ruotsiotteluun.

Atte Nevala

16-vuotias Nevala lähtee ensimmäisiin Kalevan kisoihinsa 800 metrille. Oman ennätyksen 1.55,39 parantaminen on oiva tavoite. Lähiaikoina hän on jo parantanut sitä kahdesti. Ei kahta ilman kolmatta. Kauden tärkeimmät SM-kilpailut ovat Atelle Kankaanpäässä 9-11.8 2019, jossa jaetaan myös paikkoja Tukholmaan Ruotsiotteluun, josta hänellä on jo kokemusta viime vuodelta.Juha Kylänpää

Petri Lemmetyinen SM-halliotteluissa.