Järvenpää reittiennätykseen- Hautalalle, Kerolle ja Manniselle Suomen ennätys- Vauhdikas Aktia maantiejuoksu optimiolosuhteissa

14.11.2020

Jarkko Järvenpää sai bonuksen MKFacaden ja Renta Telineet Oy:n edustajilta. Kuva:Jari Hemmilä

Suomen suurin talvijuoksusarja starttasi lauantaina vauhdikkaasti Hakunilassa. Kolme SE:tä näki päivänvalon ja Jarkko Järvenpää juoksi reittiennätyksen.

Järvenpäälle reittiennätys, Hautalalle 22-vuotiaiden SE, ensimmäinen 30 minuutin alitus

Jarkko Järvenpää oli päivän onnellisin mies. Tampereen Pyrinnön Järvenpää juoksi ensimmäisenä alle puoli tuntia Sotungin teillä. Uusi reittiennätys 29.48 alitti Henri Mannisen vuodelta 2009 olleen reittiennätyksen 30.14 peräti 26 sekunnilla. Reittiennätys toi Järvenpäälle myös reilun bonuksen. Järvenpään aika on myös kauden kotimainen kärkitulos, omissa nimissä ollut kärkitulos parani yhdeksän sekuntia.

-        Kulki hyvin tänään, uskon että pystyn parantamaan aikaa vielä puolisen minuuttia. Tuuleton sää ja lämpötila olivat myös puolellani. Seuraavan kerran juoksen ensi viikonloppuna Helsingissä puolimaratonin, tavoite on sielläkin kauden kotimainen kärkiaika, kertoi tyytyväinen Järvenpää maalissa.

Wilho Hautala matkalla alle puolen tunnin Kuva: Kauko Rokala

Lahden Ahkeran 21-vuotias Wilho Hautala antoi hyvän vastuksen ja juoksi ensimmäisenä suomalaisena alle puoli tuntia ikäluokassaan. Uusi Suomen ennätys 29.55 alittaa Sjundeå IF:n Mårten Boströmin ajan 30.05 kymmenellä sekunnilla. Hautala on ollut kaksi viikkoa Pajulahden alppimajassa ja jatkaa leiriään siellä.

-        Paranihan tuo ennätyskin aika reilusti, Espoon Rantamaratonilla tänä vuonna juostu ennätys oli 33.18. Nyt takaisin Pajulahteen, Hautala totesi.

Inka Peltolalle  naisten vitosen reittiennätys

Lahden Ahkeran vasta 13-vuotias Inka Peltola juoksi naisten vitosella uuden reittiennätyksen 17.29. Seurakaveri Pinja Kotinurmen nimissä ollut ennätys vuodelta 2017 parani viisi sekuntia.  Nuoria lupaavia juoksijoita löytyy Lahden Ahkeran riveistä ihailtavasti. Peltolan tulos on naisten kaikkien aikojen kymmenes tulos Suomessa ja ikäluokan kaikkien aikojen paras tulos Suomessa.

Laura Manninen (139) voitti ensi kertaa rinnalla juoksevan Petri Juutin. Elokuun Aktiassa Juuti vielä voitti Mannisen. Kuva: Kauko Rokala

Manninen ja Kero 45-vuotiaiden ennätysvahdissa

Kenttäurheilijat-58:n Laura Manninen paransi tänä vuonna yhdeksännen kerran Suomen ennätystä. Maantiekympillä parannus oli kolmas tällä kaudella, maratonilla ja puolimaratonilla SE on parantunut kaksi kertaa, maantievitosella ja ratakympillä kerran. Manninen paransi samalla reitillä juoksemaansa SE:tä 21 sekuntia. Uusi SE kirjataan nyt 34.46.

-        Valmentajan ohjeiden mukaan aloitin tänään kovempaa. Vitonen niin kovaa kuin lähtee ja toinen vitonen niin kovaa kuin jaksaa. Hyvin toimi hyvässä säässä. Sain myös toisen pitkäntähtäimen tavoitteeni täyttymään, voitin ensi kertaa Juutin Petrin! Joulukuussa ajattelin juosta vitosen täällä Aktiassa, jos ei ole liukasta, kertoi Manninen kisan jälkeen puhelimitse.

Turun Urheiluliiton Jaakko Kero paransi omissa nimissään ollutta 45-vuotiaiden maantievitosen ennätystä 23 sekuntia. Elokuussa samalla reitillä juostu 16.28 parani tulokseen 16.05. Kero on 48-vuotias, joten kokemusta tästäkin ikäluokasta on jo kolme vuotta. Manninen on 47, joten 45-vuotiaissa ei heti täytettyään olekaan heti ennätyskypsyyttä?

Jukka Kero (510) ja Tommi Hytönen (592) ja Joonas Harjamäki (514) Kuva: Kauko Rokala

Nurmi 65-vuotiaiden ennätysvahdissa kympillä

Kerkkoon Urheilijoiden Seija Nurmi paransi ikäluokkansa SE-lukemaa aikaan 44.37. Inkeri Janhusen edellinen SE 45.22 vuodelta 2008 parani 45 sekuntia. SE oli Nurmelle kolmas tänä vuonna, aiemmin hän on juosssut maantievitosen ja puolimaratonin ennätykset.

Melkein ennätys

Jaakon kaksi vuotta nuorempi veli Jukka Kero juoksi kympillä ajan 32.30. Nuoremman Keron aika jää vain kaksi sekuntia Rauno Mäkelän ikäluokan SE:stä 32.28 vuodelta 2000. Kuten edellä todettiin, hyvät mahdollisuudet ennätykseen on, kun kokemus kasvaa.

Aktia maantiejuoksussa maalin juoksi kaikkiaan 461 kilpailijaa, joista 80 edusti KU-58:aa.

Tulokset:Teksti: Juha Kylänpää