Estejuoksun laji-ilta Hiekkaharjussa

31.5.2023

Koko ryhmä yhteiskuvassa. Tommy Ekblom neljäs vasemmalta.

Maanantaina 29.5. Hiekkaharjuun kokoontui upea joukko seuramme juniori-, kilpa- ja aikuisurheilijoita saamaan estejuoksuoppia valmentaja Tommy Ekblomilta. Tommy edusti omalla estejuoksu-urallaan Suomea lukuisissa arvokisoissa ollen mm. vuoden 1984 olympialaisten estefinaalin yhdeksäs. Tommyn valmennettavana on ollut muun muassa estejuoksun euroopanmestari Jukka Keskisalo.

Tommy kertoo, kuulijat tarkkaavaisina

Harjoituksessa juostiin yhteinen alkuverryttely, jonka jälkeen tehtiin erilaisia aitadrillejä. Aitarivistöjä oli tarjolla kolmea eri korkeutta, joista jokainen sai valita omalle taidolleen ja liikkuvuudelleen sopivimman. Aitadrilleihin yhdistettiin lisäksi dynaamisia venytyksiä ja koordinaatioita. 

Kun kroppa oli lämmitelty ja liikeradat aukaistu, päästiin harjoittelemaan esteenylityksen tekniikkaa. Nämä harjoitukset tehtiin myös aidoilla, mutta osuuden lopuksi kaikki halukkaat rohkelikot pääsivät kokeilemaan varsinaisen kuivaesteen ylitystä. Tommy muistutti, että jos kompastuu aitaan, aita kaatuu ja juoksija selviytyy voittajana. Esteen kanssa sama tilanne kääntyy esteen voitoksi: estejuoksun esteet ovat raskaita eikä ole tunnettua tapausta, jossa törmäystilanteessa este olisi ollut kaatuva osapuoli.

Raisa Huotari ja Tommy Ekblom

Odotettu vesiesteharjoittelu aloitettiin hiekkalaatikolta. Monelle jäi varmasti mieleen Tommyn antama mielikuva vaanivasta pantterista. Se on asento, jossa juoksija on vesiesteellä esteen päällä: painopistettä ei ole syytä nostaa liian korkealle, koska juoksija pyrkii jatkamaan esteen jälkeen juoksua eteenpäin. Hiekalla oli viiva 3,66 metrin päässä esteestä kuvastamassa vesihaudan pituutta. 

Lopulta oli aika siirtyä varsinaisen vesiesteen äärelle. Vesieste oli viritetty 76,2 senttimetrin korkeuteen, joka on nuorimpien junioreiden, naisten sekä miehissä aikuisurheilijoiden estekorkeus 60-vuotiaiden sarjasta eteenpäin. Vesi pärskyi ja Hiekkaharjun kentän pääty täyttyi riemukkaista kiljahduksista. Erityisesti seuran juniorit kävivät vielä vesiesteylitysten välissä kiertämässä kokonaisia ratakierroksia kuivaesteineen. Vesiesteen ylitys vaatii aivan erityistä rohkeutta, ja sitä tässä treeniporukassa piisasi.

Harjoitukseen osallistui 21 urheilijaa. Osallistujien ikähaitari oli 12-vuotiaista 60+ -vuotiaisiin. Tämä teki yhteisharjoituksesta aivan erityisen hauskan. Yleisurheilu ja estejuoksu ei kysy ikää. Innostus riittää! Lämmin kiitos kaikille osallistujille sekä erityisesti Tommylle!


Sanna Kullberg