Ajatuksia vuoden 2022 alkaessa

3.1.2022

Heikki Mäkinen Kuva: Juha Kylänpää

Hyvää alkanutta vuotta kaikille viiskasilaisille!

Yleisurheilukautta 2022 odotetaan kenttäurheilijoissa suurella mielenkiinnolla. Vuoteen sisältyy ennakkoarvioiden mukaan poikkeuksellisen paljon urheilullisia odotuksia ja toiveita, mutta myös seuratoiminnan kehittämistyötä.

Urheilullisen menestyksen kannalta seuran marraskuinen vuosikokous asetti toimintasuunnitelmassa tavoitteeksi sijoittua Kalevan Maljassa ja seuraliigassa kymmenen parhaan joukkoon, päästä mukaan nuorten Seuracup-finaalin sekä nousta aikuisurheilun SAUL-maljakilpailussa kahdeksan parhaan joukkoon.

Nuorten sarjoissa suurimmat menestysodotukset kohdistuvat pitkästä aikaa heittäjiin, kun seuraan vuoden alussa liittyneet Max ja Mico Lampinen ovat ikäluokkansa maailmantilaston kärkinimiä vuodelta 2021. Mico Lampinen kilpailee ensimmäistä vuottaan 17-vuotiaissa. Helmikuussa Lampinen heittää ensi kerran kiekkoa KU-58:n edustajana kiekonheiton talvimestaruuskilpailuissa Porin Karhuhallissa ja heinäkuussa ovat edessä ikäluokan EM-kilpailut Jerusalemissa. Tavoitteena kaikissa arvokilpailuissa on kirkkain mitali. Isoveli Maxin kesän päätavoite on 19-vuotiaiden MM-kilpailut Kolumbia Calissa. Päälajissaan moukarissa Lampinen oli viime kaudella maailmantilaston kakkonen, joten Etelä-Amerikassa ensi kesänä tavoitteena on maailmanmestaruus. Lampisten takana seuralla on useita lupaavia nuoria urheilijoita, joilla on mahdollisuus menestyä kansallisella tasolla tai ottaa merkittäviä kehitysloikkia omassa lajissaan. Samaan aikaan Ruotsi-ottelun kanssa kilpailtavassa Pohjola-Seuracupissa osallistumme loppukilpailuun, joko Superfinaalissa tai C-sarjassa. Viime kesänä otimme reippaita askelia kohti kansallista kärkeä alle 15-vuotaiden sarjoissa ja kehitystä pyritään tietysti jatkamaan. Jo mainitun Seuracup-tavoitteen lisäksi hyviä suorituksia lähdetään hakemaan Youth Athletic Gamesissa Lahdessa kesäkuussa ja piirinmestaruuskilpailuissa pitkin vuotta.

Alkanut vuosihan on varsinainen yleisurheilun supervuosi, kun heinäkuun puolivälin jälkeen kisataan Oregonin MM-kilpailuissa ja pian tämän jälkeen eurooppalaiset huiput ottavat mittaa toisistaan. Seuran huippujen katseet on suunnattu ennen kaikkea elokuun Münchenin EM-kilpailuihin ja Olympiastadionille palaavaan Ruotsi-otteluun. EM-kisoihin on kovat tulosrajat, mutta muutamalla seuran urheilijalla on ennätyksellään mahdollisuus kilpailla Saksassa. EM-kisalippua kärkkyvät ainakin Tuomas Kaukolahti ja Ville Lampinen. Olympiastadionilla puolestaan urheilee ainakin kolme viiskasilaista, minkä lisäksi toimitsijatehtävissä nähdään varmasti useampia seuran aktiiveja. Seuralaisista vastuullisin posti on nuorisovalmennuspäällikkö Eemeli Kaartisella, joka toimii Ruotsi-ottelussa teknisenä johtajana. Myös Juha Kylänpään ääni kuuluu stadionilla, kuten vuonna 2014, jolloin viimeksi kilpailtiin samoissa kisoissa Helsingissä.   

Mastersurheilijoiden huomio suuntautuu Tampereelle, jossa kilpaillaan kesä-heinäkuun vaihteessa MM-kilpailut. Seurasta osallistunee yli kymmenen urheilijaa Ratinan urheilujuhlaan ja kotiin tuskin palataan MM-mitaleitta.

Paraurheilussa varsinkin elinsiirron saaneet ovat kärsineet kilpailuiden siirroista, mutta ensi kesänä kilpaillaan EM-tasolla. Ja myös siellä seuralla on menestystoiveita.

Kansallisesti SM-kilpailuissa tavoite osallistua kaikkiin SM-kilpailuihin ja myös menestyä niissä. Muutamia vuosia sitten saavutimme kahta SM-kisatapahtumaa lukuun ottamatta mitalin. Siinä on tavoitetta kerrakseen myös alkaneelle vuodelle.  

Kisajärjestäjinä olemme myös arvostettuja. Toukokuun lopussa Hiekkaharjussa kilpaillaan Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailut, joihin odotetaan 600-800 kilpailijaa ympäri maata. Järjestämme kilpailun yhdessä Vantaan Salamien kanssa. Lokakuussa on vuorossa Vantaan Seurayhtymän järjestämä Vantaan Maraton, joka on kaupunkimme suurin juoksutapahtuma. Näiden kilpailuiden välissä järjestämme huomattavan joukon pienempiä ja suurempia kisatapahtumia. Viisiosainen Maantiejuoksucup Hakunilassa on Suomen suurin talvijuoksusarja. Hiekkaharjun ja Hakunilan Kalliosuojan kenttäennätykset ovat jo tunnettuja ja himoittuja. Niistä kilpaillaan pääkilpailupaikoillamme useita kertoja ympäri vuoden. Ensi syksynä myös Vantaan koululaisten maastot palaavat kilpailuvalikoimaan muutaman välivuoden jälkeen.

Paljon mielenkiintoisia tapahtumia on siis odotettavissa alkaneen vuoden aikana. Seuratoiminta ei kuitenkaan ole pelkkää kilpailemista, niihin valmentautumista tai kilpailuiden järjestämistä. Seuran toimiston, Allun mökin, seinällä roikkuu Tähtimerkki. Tähtimerkkejä myönnetään olympiakomitean, eri lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteisessä laatuohjelmassa.​ Tähtimerkki kertoo siitä, että KU-58:ssa toimitaan vastuullisesti, kuunnellaan ja kannustetaan osallistujia, reagoidaan ympärillä tapahtuviin muutoksiin, toimitaan modernisti ja pyritään vaikuttamaan suotuisasti seuran toimintaympäristöön. Tähtiseurassa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan kohti omia tavoitteitaan. Tähtimerkki ei ole ikuinen. Seuran on pystyttävä kehittämään toimintaansa ja ansaittava merkki omalla toiminnallaan aina uudelleen.

Vuonna 2022 seura pyrkii taas viilaamaan toimintatapojaan paremmaksi lähes kaikilla seuratoiminnan lohkoilta harjoitustoiminnasta seurahallintoon. Suuri osa kehittämistoimista kirjataan hyviksi menettelytavoiksi loppukeväällä tai alkukesästä 2022 valmistuvaan uuteen toimintakäsikirjaan, jossa kuvataan esimerkiksi ohjaajan- ja valmentajan polku rekrytoinnista lähtien. sekä seuran valmennusjärjestelmä, jota on kuluneen vuoden aikana kehitetty mm. ryhmäkirjoa laajentamalla. Säännöllisen palautteen keruuseen seuralaisilta kiinnitetään jatkossa entistä enemmän huomioita, samoin epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseen jo ennakolta. Tämä ei ole ollut toistaiseksi ongelma ja seura haluaa varmistaa, että epäasialliselta toiminnalta vältytään jatkossakin. Taloudenpidon toimintamalleja täsmennetään talousohjesäännöllä.

Koko vuosi 2022 on myös työntäyteinen seurasta kertovan kirjan valmistumiseen. Kirja julkaistaan seuran 65-vuotissyntymäpäivänä 16.3 2023.

Samalla, kun seura pyrkii ottamaan omassa toiminnassaan edistysaskeleita menestyäkseen nyt ja tulevaisuudessa, se hakee myös yhä syvempää yhteistyötä eri tahojen kanssa vantaalaisen yleisurheilun toimintaedellytysten turvaamiseksi ja vahvistamiseksi.

Seura olemme me. Me kaikki. Ja meitä kaikkia myös tarvitaan mukaan viemään yleisurheilua ja vantaalaista seuratoimintaa eteenpäin. Toivottavasti mahdollisimman moni voi olla aktiiviesti mukana. Sopivaa tekemistä löytyy varmasti kaikille!


Heikki Mäkinen

Puheenjohtaja