Tallinna 2015 U23 EM-kisat 9-12.7.2015

20.7.2015

Ylhäällä vasemmalta: Ville Lampinen, Pekka Nurmi, Tuomas Kaukolahti Alhaalla: Anne-Mari Lehtiö ja Milla Kelo

Kenttäurheilijat-58:n kolme urheilijaa ja kaksi valmentajaa olivat mukana Suomen hyvin menestyneessä EM-joukkueessa Tallinnassa. Alla Ville Lampisen koonti kilpailumatkasta.

Arvokisoissa on harvoin kolmea urheilijaa samasta seurasta, puhumattakaan siitä, että kaikilla kolmella olisi vielä sama henkilökohtainen valmentaja. Tuomas Kaukolahti onnistui kolmiloikan kisarajan rikkomisessa jo nuorten SM-halleissa, allekirjoittanut 800 metrillä kesäkuun Superliigassa Venäjällä ja Anne-Mari Lehtiö pituudessa lajikarnevaaleilla. Pekalla kisalipun lunastaminen meni suhteellisen viime tinkaan, mutta lopulta kisakoneesta tai tällä kertaa kisalaivasta löytyi vielä tilaa. 

 

Matkustus kisapaikalle sujui varsin mallikkaasti ja nopeasti Itämeren aalloilla. Tämä oli hyvä asia, koska pitkä matkustusaika ei ole koskaan hyvä asia. Joukkue matkusti Viroon useassa eri ryhmässä, riippuen oman lajin kilpailupäivästä. Suomen joukkueen majoitushotellina toimi aivan Tallinnan keskustassa sijaitseva Viru Hotelli. Matka hotellilta kisabussilla Kadriorgin stadiolle kesti vain 10 minuuttia, joten siirtymisiin ei tarvinnut varata kovinkaan paljon aikaa. Kävellen matkaa kertyi noin kaksi kilometriä yhteen suuntaan.

 

Suomen joukkue oli historiallisen iso, 52 urheilijaa, joten kisapäivät stadionilla olivat varsin sinivalkoisia. Urheilijoiden ja valmentajien lisäksi paikalla oli paljon suomalaisia kisaturisteja, jotka pitivät hyvin tunnelmaa yllä. Sää vaihteli kisojen ajan, mutta pääosin kisailtiin tutussa Suomen kesäsäässä +15-+20 ja puolipilvistä.

 

Joukkueen virallinen tavoite oli kaksi mitalia ja kahdeksan pistesijaa, tuloksena yksi hopeamitali ja 12 pistesijaa. Jussi Kanervo toi Suomen ainoan mitalin 400m aidoissa ennätyksellään 49,66. 

 

Pekka Nurmen haastattelu

 

Miten sujui ensimmäinen arvokisamatka EM-joukkueen jäsenenä ja mitä asioita oli sinun vastuulla?

 

Olin ollut aiemmin toistakymmentä kertaa paikan päällä vähintään EM-kisojen tasoisissa yleisurheilun arvokisoissa tuomarina, vapaaehtoisena tai katsojana, mutta nyt pääsin ensimmäistä kertaa joukkueen jäseneksi kisoihin pituuden ja 3-loikan lajivalmentajaksi. Tehtävä oli tuttu muutamista aiemmista nuorten pohjoismaisista maaotteluista, mutta arvokisoissa moni asia on kuitenkin vielä tarkempaa kun kisat on pidemmät ja osallistujia on enemmän ja useammista maista. Tärkeimpänä tehtäväni oli vastata hiekkalaatikkohyppääjien sujuvasta valmistautumisesta kisaan mm huolehtimilla urheilijoiden aikatauluista ja siirtymisistä hotellin ja harjoitus- & kilpailukenttien välillä sekä hyvän kisafiiliksen luominen omalta osaltani joukkueellemme. Koska kisat olivat lähellä Suomea, niin kaikilla urheilijoilla oli myös henkilökohtaiset valmentajat paikalla kisan aikana ja yhteistyö heidän kanssaan sujui erittäin hyvin. Neljästä hyppääjästä kaksi oli omia valmennettaviani (Anne-Mari ja Tuomas) ja kaksi muuta (Kristian Pulli ja Simo Lipsanen) olivat hyvin tuttuja jo monilta yhteisiltä leireiltä ja kisamatkoilta.
Päivittäisissä joukkueen sekä joukkueen johdon palavereissa edustin hyppääjiä ja raportoin kunkin urheilijan tilanteesta muulle joukkueen johdolle. Lisäksi osallistuin ennen kisojen alkua joukkueenjohtaja Rami Virlanderin kanssa Tekniseen palaveriin, jossa käytiin läpi lajien läpiviennin kannalta oleellisia asioita kuten karsintarajat ja rimalajien aloituskorkeudet.

 

Pekka Nurmen haastattelu:

 

Miten kommentoit valmennettavien suorituksia?

 

Ville sekä Tuomas olivat jo kokeneempia nuorten arvokisakävijöitä, joten heille isojen kisojen rutiinit olivat jo ennestään hyvin tuttuja. Anne-Mari oli nyt ensimmäistä kertaa urheilijana tämän tason kisoissa mukana. Kaikki kolme viihtyvät hyvin isojen kisojen tunnelmassa ja pystyvät latautumaan kisasuorituksiinsa normaaliakin paremmin kun päällä on Suomen edustusasu ja vastassa on kansainvälisiä kovia urheilijoita. Olin erittäin tyytyväinen ja tietyllä tavalla ylpeäkin siitä miten urheilijani valmistautuivat lajeihinsa innostuneesti ja ammattimaisen keskittyneesti, mutta ilman ylimääräistä jännittämistä (ainakaan ulospäin näkyvää).


Villen lajissa 800 metrillä urheilijat olivat todella tasaisia ja jatkopaikat ratkaistiin tälläkin kertaa sadasosien perusteella. Valitettavasti Ville karsiutui ajallaan 1:50.04 ensimmäisenä ulos välieristä. Juoksu ja aika olivat melko lailla sillä tasolla mitä etukäteen toivoinkin, mutta tällä kertaa aika ei aivan riittänyt jatkopaikkaan. Harmitus oli kisan jälkeen suuri erityisesti juoksijan omalta osalta. Kasi on kuitenkin laji, jossa harvemmin arvokisoissa tehdään ennätyksiä ja erot ovat hyvin pieniä, joten välieräpaikan niukka menetys pitää vain hyväksyä ja katseet suunnata loppukauden muihin tärkeisiin kisoihin.


Anne-Mari lähti omaan kisaansa haastajan asemasta, sillä tilastovertailu ei luvannut suuria mahdollisuuksia selvitty karsinnasta finaaliin. Urheilijan kunto oli kuitenkin erittäin hyvä, joten tavoitteena oli hypätä ennätystasolle ja jännittää sitten riittääkö tulos finaaliin. Karsintakisassa Anne-Marin kaksi ensimmäistä hyppyä olivat erinomaisia muuten, mutta valitettavasti muutaman sentin yliastuttuja. Erityisesti avaushyppy olisi saattanut hätyytellä ennätyslukemia 621. Kolmannellakaan kierroksella ei lähdetty liikoja varmistelemaan askelmerkin suhteen, mutta hyppy ei onnistunut teknisesti niin hyvin ja tulokseksi jäi normaalitason mukainen 599. Hyvällä onnistumisella ennätys ja finaalipaikka olisivat olleet mahdollisia, mutta ne jäivät vielä odottamaan tulevia arvokisoja. Anne-Mari pääsee ikänsä puolesta vielä kahden vuoden päästä kilpailtaviin alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin, joten nämä kisat antoivat varmasti hyvää kokemusta ja itseluottamusta siivittämään kehitystä seuraavaksi pariksi vuodeksi!


Tuomas lähti puolustamaan kahden vuoden takaisten alle 20-vuotiaiden sarjan EM-kisojen viidettä sijaansa melko vaikean alkukauden jälkeen. Kevään Portugalin leiri sujui erittäin lupaavasti, mutta alkukesän kisat viileissä olosuhteissa eivät olleet sujuneet tavoitteiden mukaisesti. Tallinnaan lähdettiinkin hakemaan omaa ennätystä ja taistelemaan finaalipaikasta kahden muun suomalaishyppääjän kanssa. Tuomas näyttikin jälleen venymiskykynsä kun karsinnan toisella kierroksella syntyi jo vesisateessa kauden paras tulos 15,81, joka päätöskierroksella vielä parani uuteen ennätyslukemaan 15,97! Tämä riitti finaaliin karsinnan 10.:ksi parhaana hyppääjänä. Finaalissa Tuomas hyppäsi kaksi parasta hyppyään yli metrin vastatuuleen ja sai tulokseksi 15,64, jolla irtosi erinomainen 10.sija. Simo ja Kristian sijoittuivat finaalissa hienosti sijoille 7. ja 9.

Kokonaisuutena kaikki kolme valmennettavaani pystyivät kilpailemaan arvokisoissa oman normaalitasonsa mukaisesti ja Tuomas venyi vieläpä ennätykseensä sekä finaalipaikkaan. Valmentajana olin oikein iloinen jokaisen urheilijan suorituksista, vaikkakin tiedän että "täydellisillä" suorituksilla kaikilla olisi ollut mahdollisuudet vielä parempaan. Kaikki kolme ovat kuitenkin jo tänä kesänä kyenneet tekemään ennätyksensä päälajeissaan sekä selviytyivät ylipäänsä mukaan nuorten EM-kisoihin, joten todella hyvä fiilis on ryhmämme saavutuksista kesän osalta jo nyt!

 

Yleisiä kommentteja Suomen joukkueesta ja kisoista:

 

Suomen joukkue onnistui kokonaisuutena erinomaisesti ja moni urheilija pystyi tekemään ennätyksensä kauden pääkisassaan. Pistesijojakin saavutettiin selvästi tavoitetta enemmän. Ennakkoon kovimmista urheilijoistamme kuitenkin vain Jussi Kanervo onnistui taistelemaan itsensä mitaleille, joten parannettavaakin toki joukkueelle jäi. Oikein lupaavalta vaikuttaa kuitenkin suomalaisten menestymismahdollisuudet myös lähivuosien aikuisten EM-kisoja ajatellen, mikäli näiden nuorten lupausten kehitys jatkuu samaan malliin vielä muutamien vuosien ajan! Joukkueen ilmapiiri oli erinomainen koko kisojen ajan ja se heijastui varmasti myös moniin tuloksiin!

Virolaiset onnistuivat hyvin kisojen järjestämisessä. Aikataulut pitivät hyvin, mestaruudet saatiin ratkottua tasapuolisissa olosuhteissa ja joukkueista pidettiin hyvää huolta. Yleisöä olisi saanut olla vieläkin enemmän stadionilla ja säätilan olisi toivonut olevan lämpimämpi, mutta puitteet ja järjestelyt olivat erinomaisia yleisesti ottaen.

 

Miten kausi jatkuu tästä eteenpäin?

 

Kausi jatkuu urheilijoiden osalta mm. Eliittikisoilla ennen kauden huipentavia Kalevan Kisoja sekä nuorten SM-kisoja ja Tukholmassa käytävää Ruotsi-ottelua. Kaikilla urheilijoilla kunto ja terveys ovat sillä tasolla, että ennätyksiä on mahdollista odottaa kisasta kuin kisasta. Itse toivon, että jokainen saa loppukesän aikana talven hyvän harjoittelun tuloksena onnistumisia niin ennätystulosten kuin SM-kisamenestyksen muodossa!

Tallinnan kisat huipensivat tavallaan ryhmämme lähes kymmenen vuoden yhteisen matkan nuorisourheilusta kansainväliselle tasolle. Paljon on tehty näiden kolmen urheilijan kanssa onnistuneita valintoja että tähän asti on päästy, mutta toivottavasti vauhti tästä vain kiihtyy! Tällaiset kisat antavat motivaatiota jatkaa vaativaa mutta innostavaa työtä urheilijoiden kehityksen parissa. Matka aikuisten kansainväliselle tasolle ei ole kellekään näissä kisoissa kilpailleelle urheilijalle enää liian pitkä!

-Pekka

 

Teksti: Ville Lampinen/Pekka Nurmi

Kuvat: A-M Tuores-Lampinen

Vasemmalta: Anne-Mari Lehtiö, Ville Lampinen, Pekka Nurmi, Tuomas Kaukolahti
Ville Lampinen starttaa 800m:lle radalla 1.
M 800m matkalla
M 800m:n lopputaistoa
Anne-Mari Lehtiö pituushyppypaikalla
Anne-Mari Lehtiö valmistautuu hyppyyn
Anne-Mari Lehtiö ilmassa
Tuomas Kaukolahti esittäytyy
Tuomas Kaukolahti loikkaa