Kenttäurheilijat-58 syntymäpäivä 16.3 2021 - 63 vuotta

16.3.2021

Kenttäurheiljat-58 perustettiin 16.maaliskuuta 1958

Uusi yleisurheiluseura, Kenttäurheilijat-58 ry perustettiin Tikkurilan Silkki Oy:n kerhohuoneessa 16.03.1958. Tämä historiallinen kerhohuone on vieläkin paikallaan, se sijaitsee Tikkurilassa vanhassa tehdasrakennuksessa.

Uuden yleisurheiluseuran perustamista ei ennakkoon kovinkaan kauan mietitty. Silloiset idearikkaat urheilumiehet päättivät vain perustaa uuden Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) alaisen seuran, jollaista ei tuohon aikaan paikkakunnalla ollut, seuran nimeksi tuli Kenttäurheilijat-58 ry.

Unto Mattson Kuva: Kauko Rokala

Seuran nimeä ehdotti ikiurheilija Unto Mattson.

Mattson juoksi heti seuran perustamisvuonna SM-pronssia Kalevan Kisoissa 3000 metrin estejuoksussa. Aktiiviurallaan hän saavutti useita SM-mitaleja keskimatkoilla ja estejuoksussa. Ikämiehenä Mattson saavutti useita MM-, EM- ja PM-mitaleja ja mestaruuksia aikuisurheilussa, myös maailmanmestaruuden. Kansainvälisiä ennätyksiä hän teki useita, jopa maailmanennätyksiä. Kansainvälisiä ja Suomen ennätyksiä on yhä Mattsonin nimissä.

Perustavassa kokouksessa oli läsnä 34 jäsentä.

Pöytäkirja on kirjoitettu aidolla mustekynällä mustakantiseen vihkoon. Tämä vihko, joka sisältää muutoinkin historiallista ja arvokasta tietoa seuran syntyajoilta löytyy vanhojen tavaroiden joukosta, jotka ovat Allun Mökillä, seuran nykyisessä toimistossa.

Perustamiskokoukseen osallistuneet henkilöt liittyivät välittömästi uuteen juuri perustettuun seuraan. Kokouksessa pidetyssä pöytäkirjasta voidaan lukea, ketkä olivat Kenttäurheilijat-58:n ensimmäiset jäsenet. Tässä on nimet, joista varsin moni vielä tänä päivänäkin muistaa tuon tilaisuuden: V. Nyberg, K. Parkkinen, B. Haatanen, P. Järvinen. E. Pekkanen, S. Repo, M. Kapanen, U. Mattsson, E. Hopeasaari, K. Törn, A. Keturi, J. Laakso, J. Hållman, M. Jauhikainen. R. Suuronen, O. Rontu, P. Rimpiläinen, P. Koistinen, R. Luomo, A. Pajunen, E. Nyström, Perttula, M. Kuronen, T. Vihunen, V. Jämsä, A. Juhola, E. Toivanen. R. Mäkelä, Sinikka Hippo, K. Hippo, E. Sairanen, S. Siren, A. Cederström, M. Majorin.

Nimilistaa katsoessa näemme tuttuja sukunimiä, joiden jälkikasvua on edelleen mukana seuratoiminnassa.

Vuonna 2021 seuran hallitus päätti muistaa vanhoja aktiiveja seuran vuosipäivänä. Puheenjohtaja Heikki Mäkinen, varapuheenjohtaja Juha Kylänpää ja kunniajäsen Kauko Rokala kävivät Ruskeasannan ja Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla.

Vili Nyberg 1922-1975

Vili Nyberg Kuva:Kauko Rokala

Vili Nyberg oli seuran perustajajäsen. Nyberg toimi seuran toiminnanjohtajana alkuaikoina aina kuolemaansa saakka. Seuran syntyaikoina hän oli palkkatyössä Tikkurilan Silkkitehtaalla, mutta nopeasti työnantajaksi vakiintui KU-58, jossa hän oli jo tehnyt talkootyötä valmentajana ja seuratoimijana.

Nyberg oli eloisa mies, jolla oli paljon ystäviä. Voidaan sanoa, että Nyberg antoi elämänsä urheilulle. Erityistä huolta hän kantoi urheilijoiden taloudellisesta tilanteesta, jotta nämä voivat urheilla täysillä ilman rahahuolia. Seuralla oli hänen toiminnanjohtajakaudellaan kioskiliiketoimintaa, josta Nyberg kantoi huolta. Hän valvoi omatoimisesti kioskeja, kun öiseen aikaan oli käynyt kutsumattomia vieraita.

-          Vili rasitti liikaa itseään ja kantoi huolta, ja se mielestäni aiheutti hänen äkillisen poismenonsa. Jos rahasta oli tiukkaa Nyberg keksi siihen aina ratkaisun, muistelee seuran kunniajäsen Kauko Rokala.  

Raittiusmiehenä tunnettu Nyberg oli itse heittolajien taitaja ja valmensi heittäjiä. Hän oli kiinnostunut kaikista yleisurheilulajeista. Seurassahan oli Nybergin valtakaudella paljon kestävyysjuoksijoita, joita tuli seuraan Nybergin innoittamana myös muista seuroista.

Kauko Rokala ja Heikki Mäkinen Vili Nybergin haudalla. Kuva: Juha Kylänpää

Vili Nyberg on haudattu Ruskeasannan hautausmaalle.

Allan ”Allu” Seppälä 1929-1996

Allan Seppälä Kuva:Kauko Rokala

Allan Seppälä on yhä seuran jäsenten huulilla. Kun menemme seuran toimistoon, Allun mökkiin, on Seppälä läsnä. Seppälän mukaan nimetty toimistomme on rakennettu hänen perintörahoillaan. Seppälän kuolinpesän omaisuus on säätiöity Allan Seppälän säätiöön, jonka puheenjohtajana toimii seuran kunniapuheenjohtaja Hannu Nurmi. Seppälä eli urheilulle ja testamenttasi kaiken omaisuutensa KU-58:lle.

Urheilijana Seppälä juoksi keskimatkoja. Jo aktiiviuransa aikana hän kiinnostui valmennuksesta, erityisesti poikien valmennuksesta. Seppälällä oli koko ajan valmennuksessa 10-12 poikaa, joita alettiin kutsua ”Allun koplaksi”. Seppälä keskittyi nuorten valmentamiseen, aikuisurheilijat hän luovutti muille valmentajille. Hän katsoi, että urheilijan kehityksen kannalta on parempi niin. Suomen Urheiluliitossa on käynnissä parasta aikaa poikaprojekti, Allu olisi nyt kultaakin arvokkaampi. Tytöt hän ohjasi suosiolla muille valmentajille.

-          Kilpailimme Allun kanssa seuraotteluissa, kummat saivat enemmän pisteitä, tytöt vai pojat? Allu joskus naureskeli minulle, miksi minä pärjään tyttöjen kanssa ja hän ei, Rokala muistelee ystäväänsä.

Toinen Allun erikoisuus oli Suomen mestaruudesta annetut suklaalevyt. Kun seuran urheilija oli palannut SM-kultamitali kaulassaan kotiin yksi asia oli varmaa. Allu pyöräili mestarin kotipihaan ja ojensi suklaalevyn Suomen mestarille.

Juha Kylänpää, seuranväriset kukat ja Heikki Mäkinen Allan Sepplän haudalla. Kuva: Kauko Rokala

Allan Seppälä on haudattu Helsingin pitäjän kirkolle.

Juha Kylänpää, syntyi vuonna -63 ja 58 v tänä vuonna