Urheilijaesittely - Mico Lampinen

22.2.2022

Mico Lampinen Kuva Juha Kylänpää

Mico Lampinen liittyi seuraan vuoden alussa. Juuri 16 vuotta täyttäneellä Lampisella on nuoresta iästään huolimatta jo paljon menestystä ja ennätyksiä. Yli kaksimetrinen Lampinen avaa päälajissaan kiekonheitossa kautensa 12. maaliskuuta talvimestaruuskilpailuissa Porin Karhuhallissa. Viikkoa ennen on vuorossa moukarinheiton talvimestaruuskilpailut Kaustisilla Nikulan raviradalla.

Lampinen hallitsee kiekon liikkeet Kuva: Anssi Mäkinen

Lampinen on viihtynyt kaikkien heittovälineiden parissa koko ikänsä. Keihäässä Lampinen ei juurikaan ole kilpaillut, mutta muissa lajeissa eri painoisilla välineillä sitäkin enemmän. Lajikirjo on vuosien saatossa tullut kuitenkin selväksi. Kiekonheitto on ykköslaji, moukari kakkoslaji, muut heittolajit tukevat harjoittelua. Lisäksi Lampinen kilpailee voimannostossa Keravan Bodonoksen väreissä. Vuonna 2021 Lampinen osallistui ensimmäisiin virallisiin SM-kilpailuihinsa Kokkolassa ja voitti kiekon ja oli moukarissa hopealla. Talviheitoissa kiekkokulta on tullut jo kahdesti Porista.

Ensi kesänä Lampisella on ensimmäinen mahdollisuus kilpailla myös kansainvälisissä arvokilpailuissa. 17-vuotiaiden EM-kilpailut Järjestetään 4.-7.heinäkuuta Israelin Jerusalemissa. Toinen kesän arvokilpailu on Euroopan nuorten Olympiafestivaalit, jotka järjestetään Slovakian Banská Bystricassa 24.-30.heinäkuuta. Olympiafestivaaleilla kilpailevat 16-vuotta tänä vuonna täyttävät. Lampinen heitti kilpailuiden tulosrajat jo viime vuonna 15-vuotiaana, mutta ne on vielä heitettävä uudelleen tänä vuonna. Tulosraja hoitunee jo Karhuhallissa maaliskuussa. Nähtäväksi jää pääseekö Lampinen näyttämään kyntensä ja kykynsä molemmissa arvokilpailuissa. Suomen Urheiluliitto tekee lopulliset valinnat.  

Kiekko lentää monta kertaa pressuun talvikaudella Kuva: Tero Lampinen

Lampisella on myös ensimmäinen mahdollisuus kilpailla perinteikkäässä Ruotsi-ottelussa. 17-vuotiaiden valinnat tehdään painottaen Lempäälän SM-kilpailuiden perusteella. Ruotsi-otteluhan palaa tänä vuonna Olympiastadionille. Lampiselle on myös mukava tavoite Ruotsi-Otteluun, isoveli Max Lampinen voitti viime vuonna ruotsalaiset sekä kiekossa että moukarissa. Micolla on iän puolesta vielä toinen mahdollisuus Tukholmassa vuonna 2023.

Ennätys on syntynyt, on poseerauksen aika Kuva: Tero Lampinen

Lampisen tavoitteet ovat kovat, mutta niihin on hyvät pohjat viime kesältä tuloksellisestikin. Lampinen heitti viime kesänä 15-vuotiaiden SE-lukemat peräti neljällä eri painoisella kiekolla. Näin siirtyminen kilon kiekosta painavampiin välineisiin sujuu helposti kun väline 17-vuotiaissa on painavampi. Lampinen oli viime vuoden maailmantilastossa useammankin painoisella välineellä aivan kärkisijoilla ikäluokassaan.

-        Olemme käyttäneet harjoituksissa eri painoisia välineitä jo monta vuotta, ja olemme kokeneet sen hyvin kehittäväksi, valmentaja Tero Lampinen kertoo.

Myös heiittovälinetta pitää huoltaa, senkin pitää olla kunnossa Kuva: Tero Lampinen

Syksyllä Lampinen aloittaa lukio-opinnot. Opiskelu ja harjoittelu saadaan nelivuotisella lukio-opinnoilla hyvään tasapainoon. Lukion ja asepalveluksen jälkeen Mico Lampinen on päättänyt katsoa mihin urheilijana pystyy. Ammattiurheilijalla on vain yksi tavoite yleisurheilussa, olympiavoitto. Siihen tähtää myös isoveli, onneksi eri lajissa. Niskaset hiihtivät melkein tuplavoiton Pekingissä. Heittävätkö Lampiset molemmat olympiakultaa muutaman vuoden päästä?

 

 

Juha Kylänpää