Urheilijaesittely – Leo Rautiainen

28.7.2021

Leo Rautianen Kuva: Juha Kylänpää

Leo Rautiainen liittyi seuraan jo nuorena. Heikinlaaksossa asuva Rautiainen vertaili vanhempiensa kanssa seurojen tarjontaa ja valitsi seurakseen KU-58:n. Helsingin puoleltakin on lyhyet matkat tärkeimpiin harjoituspaikkoihin Hakunilaan ja Hiekkaharjuun.

Aluksi Rautiainen ei ollut kovin kilpailuhenkinen, vaan kilpaili lähinnä vain 58-cupeissa ja piti tärkeämpänä monipuolista harjoittelua, joita hän harrasti useammassakin ryhmässä usean valmentajan ja ohjaajan alaisuudessa. Tämä loi hyvät pohjat monipuoliseen lajivalikoimaan ja SM-kisaikäisenä vuona 2018 hän osallistui ensimmäiseen SM-kilpailuun viisiottelussa. Kempeleen viisiottelu toi heti pistesijan, kuudes. Kilpailun voitti Hartolan Voiman Eemil Porvari kakkosena Helsingin Kisa-Veikkojen Benjamin Lee.

Kausi 2019 oli melkoista ennätysjuhlaa. Niin halli- kuin ulkokaudellakin ennätykset lajeissa seurasivat toisiaan. Muistan kuuluttajakollegani sanoneen minulle: ”Nyt ei Rautiaselle PB:tä”. Taisi olla kauden 25.kilpailutapahtuma! Yleensä ennätykset tuottavat myös menestystä. Rautiainen saavutti ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalinsa, pronssia 17-vuotiaiden kymmenottelussa. Mitalit olivat myös lähellä Kankaanpäässä pituudessa ja korkeudessa, totta kai ennätystuloksin.

Rautianen Liikuntamyllyn seiväspaikalla Kuva: Olli Leino

Hallikausi 2020 oli menestyksekäs. Rautiainen hyppäsi pituuden hallimestariksi ja seitsenottelussa SM-kulta tuli uudella piiriennätyksellä 5049 pistettä. Piiriennätyksen Rautiainen vei HKV:n Asko Kilpeläiseltä. Tulos on Suomen kaikkien aikojen tilaston kahdeksanneksi paras tulos, SE on Marcus Kytölän 5410 pistettä.

Kesällä 2020 kun koronasuluista päästiin, Rautiainen sai maistaa sanonnan ”Urheilija ei tervettä päivää näe” pimeämpää puolta. Lahden aluemestaruusotteluiden ensimmäisessä lajissa, 100 metrillä, vasen etureisi repesi. Se aiheutti lähes koko kesäkauden väliin jättämisen kilpailuiden osalta. Loppukesän ainoassa kisassa Rautiainen työnsi kuulaa Myyrmäen Seuracupissa keräten seuralle tärkeitä pisteitä.

Kuulaa Liikuntamyllyssä Kuva: Olli Leino

Kauteen 2021 lähti valmentajiensa Harri Laihon ja Diari Sharifin kanssa varman päälle. Hallikausi päätettiin jättää väliin. Näillä näkymin kesäkausi alkaa Turun 19-ja 22-vuotaiden SM-kilpailuissa elokuussa.

-        Lajivalikoima niihin kisoihin on vielä auki, mutta toivon kisaamisen onnistuvan. Harjoitukset ovat menneet hyvin, Rautiainen kertoo.

Laiho ja Sharifi ovat Mäkelänrinteen urheilulukion valmentajia, jota Rautiainen on käynyt kaksi vuotta. Lukiota on jäljellä vielä kaksi vuotta urheilupainotteisessa koulussa, jossa valmennus nivoutuu hyvin opiskelujen sekaan. Uusia harjoitustilojakin on juuri valmistunut. Rautiainen kuuluu HAA-ohjelman urheilijoihin (Helsinki Athletics Academy), johon kuului tähän kevääseen asti myös tuore Euroopan mestari Topias Laine.  

-        Valmentajani ovat ammattitaitoisia ja hyvin kiinnostuneita kaikista urheilijoistaan. Myös ravintoasiat ja psyykkinen valmennus ovat vahvasti päivittäisessä toiminnassamme, Rautiainen kehuu taustajoukkojaan.

Lukion jälkeen Rautiainen on suunnitellut käyvänsä saman tien armeijan, mieluiten puolustusvoimien urheilukoulussa.

Opiskelusuunnitelmat lukion jälkeen ovat vielä auki, mutta yksi haave on.

-        Onhan se tavoite olla ammatiltaan urheilija, rajat kannattaa katsoa tosissaan. Tavoitteenani on ilman muuta aikuisten arvokisat. Lukion jälkeen voisi myös hakea ulkomaille opiskelemaan urheilun ehdoilla. Yhdysvallat on yksi mahdollisuus, mutta muitakin hyviä kohdemaita on, Rautiainen suunnittelee. 

Monipuolisen urheilijan ajatuksiin on helppo yhtyä. Mielenkiintoista nähdä missä lajissa Rautiainen aikuisena Suomi-paitaa kantaa, ottelijana, juoksijana, heittäjänä vai hyppääjänä?

Lahjakkaan urheilijan polkua on käyty vasta alkumetrit.


Leo Rautiainen                           syntynyt 2003

Ennätykset:     

 • 100 m                                           11,59                 2020
 • 400 m                                           53,91                 2019
 • 60 m aj (91,4 cm)                    8,33                   2020
 • 110 m aj (91,4 cm)                 14,86                2020
 • Korkeus                                       186                     2020
 • Pituus                                           682                     2020
 • Kuula (5,0 kg)                           14,41                 2020
 • Kiekko (1,5 kg)                         44,03                2020
 • Keihäs (700g)                            47,97                2019
 • Seitsenottelu (halli                 5049                 2020                 
 • Kymmenottelu                         6025                 2019

Saavutukset:

 • 2 Suomen mestaruutta          seitsenottelu (M17) ja Pituus (M17) halli 2020
 • 1 SM-pronssi                               kymmenottelu (M17) 2019
 • Useita SM-pistesijoja             60 m aj, kuula, korkeus, ottelut ja 4x300 m


Juha Kylänpää