Urheilijaesittely – Jarmo Leväinen

3.12.2021

Jarmo Leväinen Kuva: Juha Kylänpää

Jarmo Leväinen kilpailee elinsiirron saaneiden luokassa. Luokkaan hän siirtyi saatuaan uuden sydämen vuonna 2015. 56-vuotias Leväinen on urheillut jo nuorena seurassa ja jatkaa edelleen. Kaulaan on pujotettu useampikin arvokisamitali useammassakin lajissa.

Yleisurheilun Leväinen aloitti pikkupoikana Hiekkaharjun kentällä seuran harjoituksissa. Intoa riitti useampaankin yleisurheilun lajiin, mutta lopulta jalkapallo vei voiton. Jonkin aikaa hän pelasi Tikkurilan Palloseurassa ja yleisurheili Kenttäurheilijat-58:ssa. Myös judo tuli mukaan urheiluharrastuksena jo nuorena.

Sydänvaivat alkoivat jo ylioppilaskirjoitusten aikaan vuonna 1984. Bakteeritulehdus teki tuhojaan keuhkoihin ja sydämeen. Vaurioituneeseen sydämeen jouduttiin vaihtamaan vuonna 1992 aorttaläppä ja muita läppiä jouduttiin korjaamaan. Kaksi vuotta myöhemmin nouseva aortta oli repeämässä, leikkauksen yhteydessä korjailtiin myös muita läppiä.

Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2004 sydän pysähtyi kesken jalkapallo-ottelun. Leväiselle kävi samoin kuin tanskalaiselle huippupelaajalle Eriksenille tänä vuonna EM-ottelussa. Leväistä elvytettiin 28 minuuttia kentällä. Selvittyään tästä vakavasta tapahtumasta, Leväiselle asennettiin tahdistin, jossa oli myös iskuominaisuus. Leväisen tahdistin toimi siis samalla defibralaattorina.

Oma sydän tuli kuitenkin tiensä päähän vuonna 2015. Epäonnistuneen sydänleikkauksen jälkeen ei jäänyt muutama mahdollisuutta kuin sydämen siirto. Leväiselle löytyi aika pian uusi sydän ja suuri operaatio tehtiin saman tien. Kunto odotellessa oli mennyt niin huonoksi, että esimerkiksi kävely piti opetella uudelleen. Samoin päivittäiseen ruokavalioon lisättiin hylkimislääkkeet, jotka ovat varsin vahvoja. Niiden tehoa pitää ”laimentaa” muilla lääkkeillä.

Leväinen keihäänheitossa MM-kilpailuissa Kuva: Leväisen arkisto

Nopeasti Leväinen kuitenkin palautui urheilijaksi. Seuraavana vuonna hän jo kilpaili elinsiirron saaneiden EM-kilpailuissa Vantaalla. Saavutuksena niistä kilpailuista oli EM-pronssi lentopallosta. Yleisurheilu jouduttiin keskeyttämään rankkasateen vuoksi. Elinsiirron saaneiden tulee minimoida infektiolähteet. Kilpailun johto keskeytti ja lopulta perui kilpailutapahtuman. YU-kilpailuja ei järjestetty aina aurinkoisessa Hiekkaharjussa vuonna 2016, sen lukijat jo arvasivatkin. Leväisen kodin ikkunasta näkee Hiekkaharjun urheilukentälle.

Seuraavana vuonna Malagan MM-kilpailuissa Leväinen heitti keihäässä MM-hopeaa ja oli pallonheitossa neljäs. EM-kilpailuja järjestetään jopa kahdet vuodessa, sillä on olemassa kaksi kansainvälistä liittoa. European Heart and Lung Transplant Federation ja European Transplant and Dialysis Sport Federation ovat kilpailevat kansainväliset liitot. EM-mitaleja Leväisellä on molempien liittojen kilpailuista.

Koronapandemian aikana lähes kaikki kilpailut on peruttu. Viimeksi Leväinen on kilpaillut vuonna 2020 SM-kilpailuissa Turussa ja samana vuonna Pajulahden SM-halleissa. Ensi vuonna SM-kilpailut taas järjestetään, hallit Pajulahdessa, ulkokisojen paikkaa ei ole vielä julkaistu. Leväinen kilpailee mahdollisuuksien mukaan myös normikilpailuissa, mm. Hiekkaharjun aikuisurheilukilpailuissa.

Ensi vuonna tavoitteena on osallistua Oxfordin EM-kilpailuihin, joissa on tarkoitus heittää keihästä, kiekkoa ja palloa.  

Arvokisamitalisti mainostaa aina isänmaataan Kuva: Leväisen arkisto

Liikunnallinen Leväinen harrastaa myös lumilautailua, jossa on myös saavuttanut useampia MM-mitaleita. Judossa hänellä on kahden Danin mustavyö, mutta kontaktilajeja hän ei enää saa terveydellisitä syistä harrastaa.

Leväinen harjoittelee Olli Leinon vetämässä otteluryhmässä keskiviikkoisin, ja kirjoittaja on useamman kerran tavannut hänet hikisenä Liikuntamyllyssä.

Leväinen on osa-aikaeläkkeellä ja toimii rakennusalan konsulttina, erikoisalanaan asbesti- ja haitta-aineet. Palauttavana urheiluna hän harrastaa golfia.


Teksti: Juha Kylänpää