Valmentajaesittely – Tarja Suomalainen

4.11.2020

Tarja Suomalainen valvoo Hilma Larvalan lähtöä

Tarja Suomalainen on toiminut seuran ohjaajana ja valmentajana kesästä 2018. Tällä erää Suomalainen vetää 12-13-vuotiaiden ryhmää kolmasti viikossa ja 10-11-vuotiaiden ryhmää kerran viikossa. Omaa urheilutaustaa löytyy juoksuista Keravan Urheilijoiden väreissä. Toinen laji nuoruudessa oli alppihiihto, jossa oli laajempaakin valmennus- ja kilpailutoimintaa Keinukalliossa.

Tarja Suomalainen

Innostus valmennustoimintaan syttyi oman jälkikasvun ansiosta. Poikani kävi kalliosuojan harjoituksissa, ja olin aina mukana. Eihän sitä joutenkaan voinut olla, ja nuorisovalmennuspäällikkö Eemeli Kaartinen kysyi, voinko vetää treenit. Tietysti suostuin, ja eiköhän se hyvin mennyt, kun kesäksi sain oman ryhmän ja pian olinkin jo vastuullinen ryhmästäni.

-        Valmennus on mukavaa ja karkkipäivä valmentajalle on kun ryhmän jäsenet tekevät ennätyksiään. Karkkipäivä se on myös urheilijalle, sillä olen tarjonnut aina Vantaalla tehdyn suklaapatukan ennätyksestä, Tarja kertoo motivoinnistaan.

Suklaata syötiin haastattelupäivänäkin, kun Tarjalla oli syntymäpäivä. Nuoret valmennettavat toivat haastattelun aikana lahjoja valmentajalleen. Kun on mukavaa, se sädehtii molempiin suuntiin.

-        Pieni hankaluus on liikkuminen julkisilla harjoituksiin, mutta saadaanhan sekin ratkaistua, kun autokoulu on kohta käyty, Tarja kertoo.

Tarja Suomalainen, Tuomas Kaukolahti ja Hilma Larvala

Suomalaisen vastuulla on 12-13-vuotiaiden ryhmä, jota hän vetää talvikaudella Hakunilassa maanantaisin, tiistaisin ja lauantaisin. Maanantaisin ja tiistaisin Suomalaisen kanssa harjoituksia vetää kolmiloikan moninkertainen SM-mitalisti Tuomas Kaukolahti.

Ryhmä harjoittelee myös torstaisin, jolloin hyppyiltaa vetää Timo Joronen.

Lauantaisin vedän harjoituksia yhdessä Joakim Karmitsan kanssa. Lauantaina on myös vuorossa 10-11-vuotiaiden ryhmä, jonka harjoitukset teemme Marianne Viitasen kanssa.

-        Ysivuotiaissa oli viime kesänä niin hyvä menestys, etten malta luopua ryhmästä kokonaan. Jatkan yhden harjoituksen viikkotahdilla, näin sovimme Eemelin kanssa. Todella motivoitunut ja iloinen ryhmä, näitä 2008-2011 syntyneitä urheilijoita kannattaa seurata, Tarja kehuu ohjattaviaan.

-        Meillä on nyt alle 12-vuotiaissa ilahduttavan paljon kilpailuhenkisiä nuoria, se lupaa hyvää tulevaisuudessa myös Seuracupiin. Seuracup on ollut seuralle haaste, sillä loppukilpailuun ei olla muutamaan vuoteen päästy. Pian toivottavasti päästään finaaliin, Tarja toivoo.

-        Omissa ryhmissäni on nyt valmennuksessa hyvä henki päällä, josta myös näissä nuorten kanssa toimiessa tykkään, Tarja kiteyttää.

Kun harjoitus menee hyvin, ohjaaja voi hymyillä

Suomalaisen Tarja on myös kilpaillut Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) kilpailuissa viime vuosina. Parhaat saavutukset ovat kaksi seitsemättä sijaa SM-kilpailuissa 2018 Helsingissä. Muutama tavoitekin on, mutta antaa Tarjan itse kertoa niistä. Valmennuspuoli on nyt ainakin hallussa.


Teksti:  Juha Kylänpää

Kuvat: Juha Kylänpää