Kalevan kisoissa kahdeksan Kenttäurheilijaa

18.7.2018

Tutut urheilijat kantavat jälleen mitaliodotuksia viime vuoden tapaan. Kuvassa Anne-Mari Lehtiö, Hilla Uusimäki ja Ville Lampinen.
Tutut urheilijat kantavat jälleen mitaliodotuksia viime vuoden tapaan. Kuvassa Anne-Mari Lehtiö, Hilla Uusimäki ja Ville Lampinen.

Kalevan Kisat kilpaillaan Jyväskylässä 19-22.7. Mukana on kahdeksan edustajaa Kenttäurheilijoista.

Kalevan Kisat kilpaillaan Jyväskylässä torstaista sunnuntaihin 19-22.7. Kenttäurheilijoista Jyväskylään lähtee kahdeksan hengen joukkue. Mitaliodotuksia kantavat tutut urheilijat mutta joukkueeseen kuuluu myös ensikertalaisia.

Ville Lampinen lähtee tavoittelemaan jo neljättä tuplamestaruuttaan 400 ja 800 metriltä. Aiemmat tuplamestaruuden tuottaneet vuodet ovat olleet 2014, 2016 ja 2017. Tänä vuonna Lampinen ei kuitenkaan pääse starttaamaan tilastokärkenä, vaan 800 metrin tilastokolmosena ja 400 metriltä on vain yksi noteeraus kaukaa maaliskuulta. USA:n yliopistokauden jälkeen pääpaino on ollut harjoittelussa ja Suomessa juostuna alla on vain yksi 800m kilpailu. Tilanne on sikäli hieman arvoituksellinen urheilijalle ja valmentajalla. Lampinen on kuitenkin aina suoriutunut erinomaisesti Kalevan Kisoissa ja miehen rautainen kuntopohja ja palautumiskyky ovat tekijöitä, jotka suosivat häntä tiukassa neljän startin kisaviikonlopussa. Kovimpina kilpakumppaneina on mainittava Erik Back ja Markus Teijula 400 metrillä ja 800 metrillä Joonas Rinne sekä Teijula. 400 metrin alkuerät juostaan torstaina ja finaali perjantaina. 800 metrin alkuerät ovat vuorossa lauantaina ja finaali sunnuntaina.

Hilla Uusimäki ei lähde tavoittelemaan tuplaa vaan keskittyy 400 metrin aitoihin tärkeimpänä tavoitteenaan EM-kisaraja 57,70. Pitkissä aidoissa nähtäneen laadukas kilpailu, sillä EM-raja on myös Eveliina Määttäsen ja Emma Koistisen tavoitteena. Viivi Lehikoisella EM-raja on jo rikottuna. Vaikka alkukausi ei ole ollut Hilla Uusimäelle optimaalinen, tunnetaan Hilla kuitenkin kilpailijana, joka nostaa aina tasoaan kauden tärkeimmässä paikassa. Em-raja on täysin realistinen tavoite ja 58 sekunnin alitus tuonee ainakin jonkin värisen mitalin. 400m aitojen alkuerät juostaan lauantaina ja finaali sunnuntaina.

Ottelija Leo Uusimäen alkukausi on antanut positiivisia signaaleja, vaikka kauteen on mahtunut myös tasapainoilua jalkavaivojen kanssa. Nopeus on kehittynyt, pituushyppy alkaa loksahtamaan kohdalleen ja seipäässä on liitytty viiden metrin kerhoon. Lisäksi kesäkuussa syntyi ensimmäinen 7000 pisteen ottelu Pohjoismaiden mestaruusotteluissa Norjassa. Kehittyneiden ominaisuuksien myötä uusi ennätys on jälleen tähtäimessä, jolla Uusimäki olisi ehdottomasti mukana mitalikamppailussa. Miesten kymmenottelu alkaa lauantaiaamuna.

Anne-Mari Lehtiö lähtee Kalevan kisoihin tutuista asetelmista eli nousukunnosta, jossa tekeminen on parantunut kisakisalta. Kovana kilpailijana ja taitavana kunnon ajoittajana tunnetun Lehtiön voi laskea mestaruuskamppailuun mukaan. Lehtiö lähtee kilpailuun tilastokakkosena Taika Koilahden jälkeen. Aikuisten SM-tasolta Lehtiöllä on takanaan halli-SM hopean ja kullan sekä Kalevan Kisa hopean putki, jolle nyt odotetaan jatkoa. Valmentaja Pekka Kelonurmi oli jo tarkasti tutkinut sääennusteita mutta totesi samaan hengenvetoon suojattinsa selviävän missä olosuhteissa tahansa. Naisten pituuden karsinta käydään torstaina ja finaali perjantaina. Lisäksi sunnuntaina Lehtiö osallistuu sivulajiinsa 200 metrille.

Johanna Lehtiö hakee kiekonheitossa 50 metrin haamurajaa ja pistesijaa. Tilastoissa Lehtiö on kahdeksantena ja vain 24 sentin päässä 50m haamurajasta. Naisten kiekon karsinta käydään lauantaina ja finaali sunnuntaina.

Ottelija Iina-Kaisa Mäkelä lähtee ensimmäisiin Kalevan Kisoihinsa. Alkukausi on tuonut mukavasti kehitystä useammassakin lajissa, erityisesti keihäs on lipsahtanut uusiin lukemiin. Kalevan Kisojen ottelulta valmentaja Pekka Kelonurmi toivoi, että juoksu aukeaisi aiempaa paremmin pienen harjoittelun kevennyksen ja lämmön myötä. Mäkelä lähtee otteluun tilaston neljänneltä sijalta pistein 5145. Uudet ennätyspisteet ovat jälleen kiikarissa ja ainakin vahva pistesija, kukaties myös pronssikamppailu voi olla mahdollinen. Ikänsä puolesta Mäkelä mahtuu yhä N19-sarjaan. Naisten seitsenottelu alkaa torstaina ja päättyy perjantaina.

Kuulantyöntäjä Ville Välimaa osallistuu ensimmäisiin Kalevan Kisoihinsa. 20-vuotias työntäjä kilpailee nyt ensimmäistä kauttaan miesten välineellä. Seuran Juhlakisoissa Välimaa odotteli työnnön loksahtamista kohdalleen, jolloin työnnön pitäisi lähestyä 17 metriä. Tuolloin uudet metriluvut jäivät vielä odottamaan seuraaviin kisoihin, kenties Kalevan kisoihin. Jos pyörähtämällä työntävä Välimaa saa työntönsä lähtemään paremmin tuen päältä, finaalipaikka on mahdollinen. Miesten kuulan karsinta työnnetään torstaina ja finaali perjantaina.

Kestävyysjuoksija Laura Manninen on joukkueen konkari. Naisten 45v-sarjan Suomen ennätyksiä tänä kesänä korjaillut juoksija osallistuu Kalevan Kisoissa kymppitonnille. Ennen Kalevan Kisoja Manninen on tilastoissa kolmantena ajalla 34.44,74. Mitalisaumat ovat olemassa matkan suurimpien suosikkien, Alisa Vainion, Johanna Peiposen ja Oona Kettusen takana. Naisten 10000 metriä kilpaillaan perjantaina.

Viime vuoden kolmiloikan hopeamitalisti Tuomas Kaukolahti ei pääse puolustamaan mitaliaan takareisi vamman takia.

Kisojen aikataulu

Kisojen osallistujat