Iina-Kaisa Mäkelä rikkoi 5000 pistettä Sveitsissä

20.5.2018

Iina veryttelemässä kilpailua edeltävänä päivänä. Kuva: Matti Vesterinen
Iina veryttelemässä kilpailua edeltävänä päivänä. Kuva: Matti Vesterinen

Iina-Kaisa Mäkelä otteli viidenneksi Landquartissa rikkoen 5000 pisteen haamurajan.

Landquartin seitsenottelussa Sveitsissä Iina-Kaisa Mäkelä sijoittui viidenneksi ja otteli ennätyksensä 5069. Toisena kilpailupäivänä Mäkelä nosti asemiaan yhden sijan. Pituudessa syntyi perusvarma 558 mutta keihäänheitto tuotti huiman ennätysparannuksen. Mäkelä siirtyi ”heittämällä” neljänkympin kerhoon. Ennätysmerkki siirtyi kerralla 38 metristä lukemiin 45.10. Päätöslajissa 800 metrillä kesän ensimmäinen happohyökkäys oli ottelijalle vaikea. Matka kesti vielä noin neljä sekuntia pidempään kuin hallikaudella, 2.33.54.

Kesän avausottelu oli urheilijan ja valmentajansa Pekka Kelonurmen tavoitteiden mukainen. Kilpailussa rikkoutui 5000 pisteen haamuraja ja juniorien MM-kisaraja osoittautui olevan iskuetäisyydellä. Aitajuoksussa ja keihäänheitossa Mäkelä onnistui selvästi nostamaan tasoaan. Samalla kuitenkin jäi myös lajeja, kuten kuula ja korkeus, joista voi seuraavassa ottelussa odottaa suurempaakin pistesaalista.

Seuraavan kerran Mäkelä ottelee Pohjoismaiden mestaruusotteluissa Jessheimissä Norjassa 9-10.6. Siellä selkeä tavoite on rikkoa MM-kisaraja 5100 pistettä, joka nyt jäi vain 31 pisteen päähän. 5100 pistettä on järjestäjän kisaraja, jolla kilpailuun voi osallistua yksi suomalainen. IAAF:n MM-raja on 5300, jonka rikkomalla MM-edustus olisi käytännössä varma.

Landquartin ottelun voitti Ruotsin Bianca Salming 5775 pisteellä. Suomen toinen edustaja Jessica Rautelin otteli kolmanneksi pistein 5258.

Kilpailun tulokset